SRPSKI VOTERGEJT: Vučića prisluškivali po nalogu SBPOK!
Foto: KURIR

SRPSKI VOTERGEJT: Vučića prisluškivali po nalogu SBPOK!

Politika -
Vicepremijer otkrio da je bio predmet 84 izveštaja o elektronskom nadzoru. Prisluškivano više stotina funkcionera, novinara i drugih javnih ličnosti u Srbiji

BEOGRAD - „Hoće centrala da pogreši jednom, ali ne i sto puta!“Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) izdala je nalog za uzimanje listinga telefonskih razgovora i poruka vicepremijera Aleksandra Vučića, saznaje Kurir.Vučić je juče zvanično saopštio da su od 1. aprila do 8. novembra ove godine listinzi telefonskih poziva predsednika Srbije Tomislava Nikolića traženi četiri puta i da se pominje u 103, a on u 84 izveštaja o elektronskom nadzoru. Lider SNS, ipak, nije želeo zvanično da kaže ko je izdao nalog za to.Neko je profitirao- Telekom je 2010. i 2011. nabavio dodatnu opremu po nalogu SBPOK i u tom periodu se pojačava „proširenje mera“, što je pravna praznina i mogućnost prikupljanja više informacija koje na političkom i medijskom tržištu mogu nekome da donesu dobrobit, a nekome ne - rekao je Vučić. Prema njegovom objašnjenju, od 2006. do 2012, za potrebe BIA i MUP, izvađeno je 111.436 listinga. Ovaj podatak je važan zato što listing ne pokazuje samo sve kontakte i delimični nadzor nego i kompletnu strukturu kretanja praćenog.Prate ih tri godine- Od 2002. do 2012. primenjeno je 77.235 „mera potpune kontrole“ telefonskih i internet komunikacija. Listinzi čelnika SNS prvi put su zatraženi 2009, kada su bili opozicija - objasnio je Vučić i dodao da je Nikolić od 1. aprila do danas ostvario samo jedan telefonski kontakt sa osobom iz Republike Srpske, inače zvaničnikom RS, prema kojem je primenjena mera.- Za predsednika Srbije je postojao i jedan neuspešan pokušaj uzimanja listinga, i jedno uzimanje listinga za mene od kada sam stupio na funkciju u Vladi - rekao je Vučić. On je naveo da je prisluškivan i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, zatim novinar Vladimir Đukanović, inače član SNS, a da je poslednji spisak razgovora vezan za izvesnog Zvonka M., koga Vučić ne poznaje niti zna ko je.- Nadam se da se niko više neće pokrivati istražnim sudijom ili izmišljenim nalozima za proširivanje mera zbog bilo kakve operativne akcije samo da bi se došlo do mera nadzora za nekoga ko je političar ili čije je kretanje potrebno pratiti - zaključio je Vučić i dodao da je najveći problem pravna praznina koja je omogućila da MUP i BIA odlučuju o proširenju mera, što će sprečiti izmenama Zakona o krivičnom postupku i nekih drugih akata, kao i promenama u MUP.

Kurir, 8. novembar 2012.
Kurir, 8. novembar 2012.

Dačić: Konkurs za direktora policijePremijer Ivica Dačić najavio je sinoć da će sledeće nedelje biti raspisan konkurs za direktora policije i da će se prilikom smena u policiji imati u vidu i dešavanja povodom prisluškivanja. Istragu o tome vode tužilaštvo i Unutrašnja kontrola MUP.- Na osnovu rezultata tih istraga biće odlučeno da li će protiv nekih ljudi biti pokrenuti krivični postupci ili će biti smenjeni zbog zloupotreba u radu - rekao je Dačić.

Premene u MUPVučić je juče rekao da je u celom slučaju najveći problem pravna praznina koja je omogućila da MUP i BIA mogu da odlučuju o proširenju mera, što se neretko primenjivalo i primenjuje na političare.- To ćemo morati da sprečimo ubuduće, kako izmenama Zakona o krivičnom postupku, tako i izmenama nekih drugih zakonskih i podzakonskih akata - rekao je Vučić i ponovio da i u samom MUP mora da bude određenih promena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja