Ljajić: Priština morati da pristane na bolne kompromise
Foto: KURIR

Dijalog

Ljajić: Priština morati da pristane na bolne kompromise

Politika -
Sada Beograd pokazuje spremnost na politički dijalog i nudi rešenja. Implementiraćemo sve što je dogovoreno, a cilj nam je da rešimo i preostala pitanja za dobijanje datuma za pregovore sa EU", naglasio je Ljajić

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Beograd nema šta da izgubi u pregovorima koje je započeo sa Prištinom, jer samo može da dobije, pošto će i Priština morati da pristane na neke bolne kompromise, jer, u suprotnom, pregovori neće uspeti.

"Primarni cilj je da ispunimo uslove da bismo dobili datum za početak pregovora sa EU, a na "dužem štapu" je učlanjenje u EU. Sada niko od nas ne traži da priznamo Kosovo, niti da ga se odreknemo. Zato, hajde da se fokusiramo na naš prvi cilj", rekao je Ljajić koji će biti i član pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom.

Ljajić je istakao da se klima u EU sada znatno promenila prema Srbiji, jer su nas godinama optuživali da samo opstruišemo dijalog i da imamo nerealne zahteve.

"Sada Beograd pokazuje spremnost na politički dijalog i nudi rešenja. Implementiraćemo sve što je dogovoreno, a cilj nam je da rešimo i preostala pitanja za dobijanje datuma za pregovore sa EU", naglasio je Ljajić.

On je istakao da je naš interes da se poboljša život Srba na Kosovu.

"Šta treba da kažemo: da nećemo da uđemo u EU i da ne želimo nikakve pregovore? To je, možda, dobra politika za jeftine političke poene ili za dobijanje glasova, ali to nije odgovorno prema generacijama koje dolaze. Tu politiku smo videli devedesetih i ona vodi u izolaciju", kazao je Ljajić.

On je naglasio da bi bilo besmisleno pregovarati na način da date sve, a da ne dobijete ništa, jer to onda nisu pregovori.

"Moramo da znamo šta možemo da dobijemo i koji su naši realni zahtevi. Sad nemamo nikakav uticaj na Kosovu, srpski narod živi očajno, a kulturna baština nije zaštićena", rekao je Ljajić.

On je dodao da još nisu počeli pregovori oko statusa da bi bila neophodna platforma.

"Sada se govori o implementaciji ranijih dogovora i o nastavku tehničkog dijaloga. U nastavku procesa otvorićemo i razgovore o statusu", kazao je Ljajić.

Upitan možemo li da sprečimo da Kosovo dobije pozivni telefonski broj kao nezavisna država, Ljajić je odgovorio da su za sada pozivne brojeve mogle da dobiju samo države koje su članice UN.

"Bio bi presedan da Kosovo dobije međunarodni broj. Naš tim nudi kompromis da dobiju broj 3815 koji bi uključio i pozivni broj Srbije i osobenost Kosova. Zainteresovani smo i za našu imovinu i telekomunikacionu infrastrukturu na Kosovu i za rad naših operatera", objasnio je Ljajić.

Na pitanje koliko je unutar vladajuće koalicije ispoštovana SDPS, Ljajić je odgovorio da SDPS još nije ispoštovana na pravi način i da nismo dobili sve što je dogovoreno.

"Jedino nam je SNS sa svoje kvote ustupio deo odgovornosti, a vreme je i da drugi partneri ispoštuju svoje obaveze. Nisam došao u vladu da bih bio ministar i da bih služio kao ukras, već da moja stranka u punoj meri da doprinos, ali i preuzme rizik. Nemam nameru da se zadovoljavam mrvicama, već tražim da se ispoštuje naša realna snaga u parlamentu", rekao je Ljajić.

On je kazao da je SDPS imala korektan odnos i razumevanje SNS i nikad nisu od SDPS-a tražili da menja stranu i da ne očekuje da će to da traže ni u Beogradu.

"(Gradonačelnik Beograda Dragan) Đilas je korektno podržao ulazak SDPS u vladu i ne možemo sada da mu odgovorimo našom nekorektnošću tako što ćemo napustiti koaliciju sa DS i pretrčati na drugu stranu", rekao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track