Datum EU pregovora moguć i na proleće

Milan Pajević

Datum EU pregovora moguć i na proleće

Politika -
Odluka zavisi od procene da li su postignuti zadovoljavajući rezultati u dijalogu s Prištinom i u pogledu uslova koje je Evropski savet postavio na zasedanju u decembru 2011.

BEOGRAD - Odluku o datumu za početak pregovora sa EU Srbija ne mora da čeka do narednog godišnjeg izveštaja Evropske komisije, ako ne bude doneta u decembru a nastavi se dinamika u dijalogu Beograda i Prištine, rekao je direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milan Pajević.

"Ukoliko ta odluka (o dodeljivanju datuma) ne bude doneta u decembru, postoji mogućnost da se, ako se nastavi ovaj dinamičan plan sastanaka Beograda i Prištine, to desi na proleće, ili u svakom slučaju do kraja proleća ili početkom leta", rekao je Pajević.

Podsetio je da će odluka zavisiti od procene da li su postignuti zadovoljavajući rezultati u dijalogu i u pogledu uslova koje je Evropski savet postavio na zasedanju u decembru 2011. Upitan da li će se Srbija naći na novoj prekretnici u evropskim integracijama, ukoliko ne dođe do napretka u dijalogu sa Prištinom, on je rekao da se ne radi ni o kakvoj prekretnici već o nastavku procesa integrisanja koji treba da se ubrza. Ocenio je da je u dijalogu Beograda i Prištine već ostvaren napredak.

Pajević je rekao i da je Akcionim planom za ispunjavanje preporuka Evropske komisije koji je u pripremi, obuhvaćen dijalog sa Prištinom "onoliko koliko je to Komisija pominjala u svom ovogodišnjem izveštaju".Dodao je da bi Vlada trebalo da taj plan koji predviđa usvajanje i niza zakonskih i podzakonskih akata u različitim oblastima, usvoji u naredne dve nedelje, okvirno u prvoj nedelji decembra.

Pajević je rekao da nije odlučeno da se protokol sa Hrvatskom o saradnji u oblasti evropskih integracija ne produži već da se odluka odnosila na početak priprema za novi protokol. On je rekao da je Hrvatska predložila da to postane sporazum i dodao da to zahteva drugačiju, širu proceduru koja podrazumeva mišljenje i izjašnjavanje nadležnih institucija.

"Taj proces ide svojim tokom i u svakom slučaju će sporazum, kada bude potpisan a biće potpisan svakako pre isteka sada važećeg protokola, utvrditi oblike saradnje u oblasti evropskih integracija i biće verovatno nešto širi od prethodnog protokola", rekao je on.On je dodao da se ta saradnja sada pre svega sastoji od prenošenja znanja i iskustava Hrvatske u evropskim integracijama preko seminara i predavanja koje drže hrvatski stručnjaci zaposlenima u ministarstvima ili drugim državnim organima Srbije.

Pajević je rekao i da dobro teku pripreme za uspostavljanje decentralizovanog sistema upravljanja pretpristupnim fondovima EU, koji će omogućiti srpskim vlastima da samostalno upravljaju fondovima. "Taj posao ide u vrlo dobrom pravcu. Mislim da ćemo svakako tokom naredne godine biti osposobljeni da samostalno upravljamo tim sistemom", rekao je Pajević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track