Antić: Iz najgore situacije izvlačimo najbolje

Savetnik predsednika Srbije

Antić: Iz najgore situacije izvlačimo najbolje

Politika -
Delujemo s velikim pritiscima i nepristojnim ponudama, ali pokušavamo da iznađemo najbolje puteve, rekao je Antić

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić izjavio je danas da će eventualna oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju u Hagu bitno omesti proces dijaloga između Beograda i Prištine, ukazujući da je politika veština da se iz najgore situacije izađe na najbolji način i što je moguće bolje zaštite narod i država.

"Mi delujemo s velikim pritiscima i nepristojnim ponudama, ali pokušavamo da iznađemo najbolje puteve. Na čelu Srbije posle mnogo vremena nalazi se domaćinska vlast koja je zatekla loše stanje. Sve naše političke strukture deluju u krajnje jedinstvenom cilju, iako to izgleda šareno. Postizanje jedinstva je preduslov postizanja povoljne situacije za Srbiju", rekao je Antić.

Upitan da prokomentariše odnose između Srbije i Hrvatske, on je zapitao kako je moguće da međunarodna zajednica Srbiji postavlja uslov da ima dobrosusedske odnose, dok to isto ne čini u slučaju Hrvatske.

"Ako važi bilo kakav princip, kako je moguće da se Hrvatskoj ne stavlja takav uslov? Nas Hrvatska tuži za genocid i sama ta činjenica govori da mi nismo u dobrosusedskim odnosima. Isto tako nemamo sređeno pitanje granice sa Hrvatskom. Ima jedan sporan deo, i po meni, ako vlada bilo kakav princip u Evropskoj uniji, samo ta dva pitanja su dovoljna da ona ne uđe u Evropsku uniju dok se to ne reši", kazao je Antić.

Govoreći o poštovanju principa u međunarodnoj zajednici, Antić se osvrnuo i na situaciju na Kosovu i Metohiji, odnosno podelu južne srpske pokrajine. On je upitao gde je princip kada se Srbima sa Kosova, koji su konstutivan narod, brani da se samoopredeljuje, dok se to isto dozvoljava albanskoj nacionalnoj manjini.

"Prostora za delovanje ipak ima jer neki tragovi međunarodnog prava postoje. Kosovo ne može da uđe bez nas ni u kakve međunarodne organizacije sa statusom kakvim oni hoće, tim pre što imamo prijatelje u svetu koji će to sprečiti na međunarodnom nivou", rekao je Antić.

On je zaključio da je uloga Srbije značajna, upitavši zašto bi se u protivnom vršio toliki pritisak.

"Bitan je taj osnovni stav, a to je domaćinsko poslovanje u državi na čelu sa predsednikom. Svakodnevno radimo na sve strane da iz suve drenovine iscedimo ono što je za nas povoljno", kazao je Antić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track