Karamarko: Pomirenje kada Srbija prizna krivicu

Predsednik HDZ

Karamarko: Pomirenje kada Srbija prizna krivicu

Politika -
Dosta je one teze da ćemo se pomiriti ako izjednačimo krivicu. Ne! Pomirićemo se kad neko prizna svoju krivicu, a to su oni, rekao je Karamarko

ZAGREB - Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da je došlo vreme da Srbija pogleda istini u oči i da se suoči sa svojom prošlošću. On je optužio Srbiju za agresiju na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

"Došlo je vreme da Srbija pogleda istini u oči, da se suoči s istinom i svojom prošlošću, a to je da su oni počinili agresiju na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo", rekao je Karamarko komentarišući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da "ovo s Hrvatskom ne ide dobro" i da "Hrvati znaju da je počinjen strašan zločin koji će ih gristi dok su živi".

"Dosta je one teze da ćemo se pomiriti ako izjednačimo krivicu. Ne! Pomirićemo se kad neko prizna svoju krivicu, a to su oni!" rekao je Karamarko novinarima u Vukovaru.

"Mi znamo ko je Nikolić i kome se zaklinjao", rekao je predsednik HDZ pošto je u Vukovaru potpisao koalicioni sporazum s Hrvatskom strankom prava - Ante Starčević, odnosno njenom predsednicom Ružom Tomašić.

"Predsednik Hrvatske je do ove presude (Haška odluka o oslobađanju generala Gotovine i Markača) tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kazao je Nikolić za Kurir.

On je rekao i da je cinično što je general Gotovina pozvao Srbe da se vrate. "Šta hoće - da se okupe i da ih još jednom protera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se da kažem - to vam je shvatanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i hrvatskom", rekao je Nikolić.

"Kada je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića za Srebrenicu, nismo čekali ni da bude osuđen, doneli smo rezoluciju u Skupštini o osudi zločina. Naša vlada je uhapsila Mladića i odvela ga u Hag. Znam, to je bio zločin i nikada neću reći da nije. Hrvati znaju da je zločin počinjen u 'Oluji' strašan, da će ih gristi dok su živ, ali slave što niko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda streljao svoje pojedince koji kažu - stanite ljudi, pa to je bio zločin", rekao je srpski predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track