Novac od carina srpskim opštinama na Kosmetu
Foto: Kim

Nastavak tehničkog dijaloga

Novac od carina srpskim opštinama na Kosmetu

Politika -
Srbi na severu KiM traže i da ne vade kosovska dokumenta i automobilske tablice

BEOGRAD - Prihodi od carine na Jarinju i Brnjaku neće ići u budžet Prištine već na poseban račun, sa kojeg će se prebacivati srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije, a kosovski carinici na tim punktovima biće samo posmatrači.

Ovo će naša strana da predloži u nastavku tehničkog dijaloga, koji je uvertira u susret u Briselu premijera Srbije Ivice Dačića i predsednika vlade privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija.

O ovim dopunama Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM) u nedelju se raspravljalo na sastanku u Vladi Srbije, a ako bi bila dogovorena njihova primena utihnule bi nesuglasice između Beograda i lidera Srba na severu Kosova i Metohije.

Šef srpskog tima za tehnički dijalog Dejan Pavićević, koji se u ponedeljak sastaje sa Editom Tahiri, kaže za da se tehnički protokol o primeni sporazuma ne može menjati, ali i dodaje: "Pokušaćemo da zahteve naših ljudi sa severa ugradimo u dokumenta koja bi pratila implementaciju IBM. Na tome intenzivno radimo i nadam se da ćemo uspeti."

Osim pitanja carina, Srbi na severu KiM traže i da ne vade kosovska dokumenta i automobilske tablice. Njihovi lideri će se u utorak ponovo okupiti kod predsednika Tomislava Nikolića koji će ih upoznati sa onim što bude dogovoreno. Srbi ne isključuju čak ni reprizu barikada, ako im zahtevi ne budu ispunjeni.

"Sve što radimo je u interesu Srba sa Kosova i Metohije. I šta god da bude oni nikada neće biti meni suprotstavljena strana. Svi moramo biti jedna strana," kaže Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM, koji veruje u dogovor sa sunarodnicima.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić tvrdi pak da su barikade moguće, ali se „iskreno nada da do toga neće doći“.

"Ne želimo sukobe sa našom Vladom, ali se trudimo da iskoristimo sva demokratska sredstva da izrazimo neslaganje sa pokušajima da nam se nametne nešto što nije prirodno," čuli smo od Pantića.

A Politički analitičar sa Kosova Fatmir Šeholi izjavio je da je siguran da će dogovor o integrisanom upravljanju prelazima biti implementiran i da će početi sa primenom pre Nove godine.

"Sigurno nezadovoljstva će biti...ali ako Srbi na severu kažu da veruju predsedniku Srbije, premijeru, onda ne vidim drugu mogućnosti osim da se realizuje u smislu onoga što bi trebalo da bude ka evropskim tokovima i Kosovo i Srbija.

Ako bude takvih postupaka, barikade, protesti, onda će Srbi samo doživeti još jedan fijasko. U smislu nerazvijanja ekonomskog koncepta na severu", kaže Šeholu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track