EU podeljena: Srbija ne dobija datum pregovora

Pregovori

EU podeljena: Srbija ne dobija datum pregovora

Politika -
Ni posle tri sastanka na nivou ambasadora tokom prošle nedelje nismo postigli saglasnost o predlogu zaključaka u vezi sa Srbijom i Kosovom, rekao je evropski diplomata na današnjem brifingu

BRISEL - Članice EU podelile su se, uoči samog početka sastanka Ministarskog saveta, kasnije po podne, po pitanju da li Srbiji uopšte treba odrediti datum početka pregovora, pa i uslovni, rečeno je novinarima iz izvora bliskog kiparskom predsedavanju Savetom.U predlogu zaključaka piše da postoje izgledi da pregovori sa Srbijom o pridruživanju budu otvoreni u junu, pošto prethodno Savet EU na proleće 2013. proceni napredak u dijalogu Beograda i Prištine, što je, inače, ključni uslov za otvaranje pregovora.

Međutim, kako je objasnio neimenovani diplomata, neke zemlje se oštro protive pominjanju bilo kakvog roka, pa i uslovnog, za određivanje datuma pregovora.

"Ni posle tri sastanka na nivou ambasadora tokom prošle nedelje nismo postigli saglasnost o predlogu zaključaka u vezi sa Srbijom i Kosovom", rekao je evropski diplomata na današnjem brifingu.

Iako na brifingu nije rečeno koje se zemlje protive nacrtu zaključaka, saznaje da su protiv pominjanja datuma za pregovore Srbiji Nemačka, Velika Britanija i Holandija, koje smatraju da još uvek nije postignut dovoljan napredak u primeni dijaloga Beograda i Prištine.

Sa druge strane, Austrija, Italija i Kipar smatraju da Srbija zaslužuje nagradu zbog ispoljene dobre volje u dijalogu i uspešnog početka sprovođenja sporazuma o integrisanim prelazima (IBM).

"Osim toga, postoji otpor pojedinih članica da se i Kosovu otvori mogućnost da u junu 2013. dobije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP)", poručeno je iz Brisela.

Dodeljivanju SSP Kosovu protivi se pet članica koje nisu priznale nezavisnost pokrajine: Španija, Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka.

Diplomata je rekao da će ministri, koji danas i sutra raspravljaju o pitanjima proširenja, pokušati da nađu kompromisno rešenje."Moramo naći formulaciju koja će pružiti Srbiji i Kosovu evropsku perspektivu, a kojom će sve članice biti zadovoljne", rekao je on i dodao da to neće biti lako jer su ova pitanja "izrazito politička".

Diplomata nije isključio mogućnost da se o Srbiji i Kosovu vanredno raspravlja i večeras, na nivou stalnih predstavnika članica, uoči konačne odluke koju ministri treba da donesu sutra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track