Dežer: Kosovo kamenčić u cipeli koji smeta Srbiji

Put ka EU

Dežer: Kosovo kamenčić u cipeli koji smeta Srbiji

Politika -
Dežer je rekao da bi Srbija trebalo da se opredeli ili za to da situacija u vezi s Kosovom ostane kakva jeste, odnosno “zamrznuti problem“, ili da se kaže „hoćemo da idemo napred i da nađemo rešenje kako bismo stanje normalizovali i nastavili kretanje ka Evropi“

NOVI SAD - Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je u Novom Sadu da rešavanje pitanja Kosova mora biti prioritet Srbije na njenom putu u EU, i istakao da Brisel želi da pokrene rešavanje tog problema.

"Kosovo je ’kamenčić u cipeli’ koji smeta Srbiji na njenom putu u Evropsku uniju", rekao je Dežer na javnoj debati "EU kao (ne)dovršeni projekat", koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji povodom uručivanja Nobelove nagrade za mir EU, kao i povodom dve decenije rada tog pokreta.

Dežer je rekao da bi Srbija trebalo da se opredeli ili za to da situacija u vezi s Kosovom ostane kakva jeste, odnosno “zamrznuti problem“, ili da se kaže „hoćemo da idemo napred i da nađemo rešenje kako bismo stanje normalizovali i nastavili kretanje ka Evropi“.

Navodeći da je u tom procesu Srbija u protekle dve godine postigla zapažene rezultate, za koje bi trebalo da dobije pohvale, mada je uz uspehe bilo i nekih neuspeha, Dežer je istakao da su u EU zadovoljni time što je doneto nekoliko značajnih odluka, pre svega o integrisanoj kontroli granice.

"Želimo da se u narednim mesecima još više uradi u tom procesu", kazao je on i dodao da ne zna kakvu će odluku u Briselu doneti ministri članica EU u vezi s određivanjem datuma pregovora našoj zemlji. On je naglasio da je Srbija za EU "ključna zemlja u regionu i ako želimo da region napreduje, želimo da i Srbija napreduje“.

"Kosovo je političko pitanje i mi želimo da budu ispunjeno nekoliko koraka u tom pogledu pre nego što počnu pregovori sa Srbijom“, kazao je Dežer i dodao da u nastavku puta ka EU Srbija mora nastaviti ekonomske reforme, reformisati pravosuđe u skladu sa evropskim standardima i ostvariti bolju regionalnu politiku...

Zaključujući debatu u Studiju M, Dežer je izrazio očekivanje da će uskoro početi pregovori Srbije sa EU i nadu da će joj za punopravno članstvo trebati tri do sedam godina rada na ispunjavanju uslova. U debati su učestvovali i potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Borivoj Erdeljan, profesor Filizofskog fakulteta u Beogradu Nikola Samardžić, istoričar Čedomir Antić, novinar Dimitrije Boarov, kao i studenti univerziteta u Beogradu i Novom Sadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track