Sva srpska dokumenta važe na prelazima!

Aleksandar Vulin

Sva srpska dokumenta važe na prelazima!

Politika -
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da za njega, ipak, takav režim neće važiti, jer se kao predstavnik Vlade Srbije obraća i najavljuje posetu Euleksu, koji daje ili ne dozvolu

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da će predstavnik privremenih institucija Prištine u Beogradu, kao i predstavnik Vlade Srbije u Prištini biti oficiri za vezu i neće imati nikakve diplomatske statuse, i dodao da na integrisanim prelazima važe sva dokumenta koja su izdali nadležni organi Srbije.

"Svi lični dokumenti izdati od nadležnih organa Srbije su važeći", rekao je Vulin povodom početka primene sporazuma o integrisanom upravljanju na prelazu Jarinje.

Vulin je rekao da za njega, ipak, takav režim neće važiti, jer se kao predstavnik Vlade Srbije obraća i najavljuje posetu Euleksu, koji daje ili ne dozvolu. On je dodao da se nada da se incidenti, kojih je bilo ranije kada je bio u pitanju njegov ulazak u pokrajinu, više neće ponavljati.

On je objasnio da će se predstavnik privremenih institucija u Prištine nalaziti u sastavu delegacije EU u Beogradu, a predstavnik Vlade Srbije će biti u sastavu delegacije EU u Prištini.

"Ništa što bi podsećalo na Bečku konvenciju", rekao je Vulin i naglasio da oni nisu diplomate i nemaju diplomatske privilegije, niti diplomatski imunitet.

Dodao je da će oficiri za vezu pratiti sprovođenje postignutih sporazuma. Prema njegovim rečima, osnovno i najvažnije pitanje koje hitno treba rešiti jeste bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji. Vulin je naveo da su se u poslednje vreme dešavala ubistva, stalno su prisutni incidenti, neprekidno pljačke i uništavnje srpske imovine, privatne, državne... i dodao da međunarodna zajednica ima odgovornost da obezbedi sugurnost Srbima. On je rekao da pitanje platforme Srbije o Kosovu i Metohiji nije pitanje bezbednosti za Srbe, čak ni Ustava, već civilizacijsko pitanje.

"Platforma utiče na pitanje statusa i tu nudite dugoročno rešenje i kažete ovako mi vidimo prostor koji se zove Kosovo i Metohija. Pitanje bezbednosti nema veze sa statusom, već elementarnim poštovanjem ljudskih prava Srba", rekao je Vulin.

On je rekao da će se to šta se podrazumeva pod pravednim, trajnim i održivim rešenjem videti za nekoliko dana kada bude bila i u javnosti poznata platforma.

Vulin smatra da se transparentnost novca koji se šalje na Kosovo i Metohiju ogleda u tome što se te stavke usvajaju u Skupštini Srbije, gde se i vidi način na koji se taj novac troši, i poručuje da "neće biti prestanka finansiranja institucija na KiM".

Odgovarajući na pitanja vezana za funkcionisanje vladajuće koalicije, Vulin je kazao da postoje dva prioriteta - borba protiv korupcije i rešavanje pitanja Kosova i Metohije, i dodao da smatra da treba menjati vlast u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja