Stefanović: Platforma je celishodno rešenje za Kosovo

Kosovska kriza

Stefanović: Platforma je celishodno rešenje za Kosovo

Politika -
Neće se na opšti način govoriti o odnosima, već ćemo ponuditi rešenja koja su u skladu sa Rezolucijom 1244 i našim Ustavom

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da se na tekstu Platforme o Kosovu rade poslednje dopune kako bi ona bila spremna za narednu nedelju, a njena suština je da se pronađe celishodno rešenje za tešku situaciju u Pokrajini.

"Posle konsultacija šefova poslaničkih klubova s predsednikom Tomislavom Nikolićem daću sve od sebe da pronađem termin kako bi se do kraja godine o dokumentu izjasnila i Skupština", rekao je Stefanović.

On je dodao da se taj dokument donosi da bi ponudio rešenje.

"Neće se na opšti način govoriti o odnosima, već ćemo ponuditi rešenja koja su u skladu sa Rezolucijom 1244 i našim Ustavom. Suština teksta je da se pronađe celishodno rešenje za tešku situaciju u pokrajini", istakao je Stefanović.

Na pitanje da li će biti obezbeđena ubedljiva većinu za usvajanje Platforme, on je odgovorio da to zavisi od poslanika, ali je neophodno da se tom pitanju priđe sa što manje partijske politike.

"Ako se budemo bavili samo stranačkim stavovima i borili za poene, onda tu stratešku odluku nećemo doneti na pravi način. Štetu će da trpi samo Srbija. Što veće jedinstvo postignemo unutar države, to će nas više ceniti u svetu i naš stav će imati veću težinu u međunarodnoj areni. Ali, nećemo oduzeti pravo poslanicima da glasaju po svojoj savesti", kazao je Stefanović.

On je rekao da je vlada jedinstvena u zahuktaloj borbi protiv korupcije i da prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića "niko ne može zastrašiti i potkupiti".Stefanović je izrazio nadu da Vučić i njegova porodica neće biti fizički ugroženi.

"Siguran sam da postoje ljudi koji mu ne misle dobro zbog hrabrih poteza koje je povukao i suštinske borbe protiv kriminala koja se prvi put ozbiljno vodi u Srbiji. Oni znaju da taj putokaz ide ka njima", rekao je on i izrazi nadu da državni organi preduzimaju sve neophodne mere da bi Vučić i drugi funkcioneri bili bezbedni.

"Država ne sme da dozvoli da se njemu ili bilo kome drugom ko je uključen u ovaj ozbiljan posao, desi bilo šta loše", dodao je on.

"Ako osetimo da ne postoji podrška za borbu protiv korupcije i kriminala, ne bismo ostali u vladi. Zato i očekujem istrajnu podršku. Ako se neko ogrešio o zakon i stavio ruku u džep građana Srbije moraće da odgovara, bez obzira na partijsku pripadnost. Neće biti skrivanja iza stranačkih knjižica i drugarstva", rekao je Stefanović.

On je rekao da ne vidi šta je to novo u novoj DS.

"Predsednik demokrata doskora je bio zamenik predsednika. Osim sitnih kadrovskih izmena, ništa se suštinski nije promenilo. Takvi kakvi su ne mogu da ponude nova rešenja, niti mogu da zadobiju značajnije poverenje građana", smatra Stefanović.

On je rekao da ne sumnja da će SNS, čiji je potpredsednik, imati većinu, ako odluči da postavi pitanje smene Dragana Đilasa sa mesta gradonačelnika Beograda.

"Hoćemo sistemski da pokažemo da su mnoge stvari loše, a ne da menjamo nekog samo da bismo mi zaseli u fotelje. Uveren sam da Beograd možemo da vodimo uspešnije i neuporedivo poštenije", rekao je on.

Srefanović je istakao da se na Zakonu o poreklu imovine radi intenzivno i očekuje da prođe kvalitetnu stručnu raspravu, baš kao i zakon o javnim nabavkama koji je dobio puno pozitivnih komentara i čijom primenom možemo da uštedimo od 500 miliona do milijardu evra.

Na pitanje da li SNS razmatra makar neformalno raspisivanje izbora, pošto ankete govore da toj stranci popularnost raste, Stefanović je odgovorio da se SNS ne sprema za izbore, ali i ne beži od njih.

Stefanović je rekao da je uveren da hapšenje biznismena Miroslava Miškovića neće uzdrmati Vladu Srbije i da SNS rast svog rejtinga neće iskoristiti za vanredne parlamentarne izbore.

"Dok vlada stabilno sprovodi politiku reformi, nema potrebe da se ide na glasanje. A, ako bude otpora takvoj politici, spremni smo da izaćemo iz vlade, pa neka je formira neko drugi ako može", poručio je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja