Štrbac: Ratni put otkriva zločince

S nestrpljenjem smo očekivali registar

Štrbac: Ratni put otkriva zločince

Politika -
Registar će pomoći nama koji hoćemo i želimo da se istraže ratni zločini da ih povežemo sa određenim jedinicama i pripadnicima tih jedinica, kaže direktor centra Veritas

BANJALUKA - Direktor centra Veritas Savo Štrbac pozvao je hrvatske veterane da se ugledaju na svoje ministre i objave svoj 'ratni put', jer bi to olakšalo identificikaciju odgovornih za ratne zločine počinjene nad Srbima.

- S nestrpljenjem smo očekivali dugo najavljivani registar. Dobro bi nam došlo kada bi se svi ohrabrili da, kao što su to učinili ministar branitelja, odbrane i unutrašnjih poslova, objave svoj kompletan ratni put, jer bi to olakšalo identifikaciju počinitelja - rekao je Štrbac.

Poručio je da bi Veritasu i svima kojima je stalo da se ratni zločini procesuiraju 'trebali ti podaci, s obzirom na to da veliki broj ratnih zločina koje su počinili pripadnici hrvatske vojske i policije još nije otkriven'. Štrbac je podsetio da samo prema podacima Amnesti internešnala postoji više od 500 događaja koji upućuju na ratni zločin nad Srbima i nalaze se još u predistražnoj i istražnoj fazi, a postupak se vodi protiv NN lica.- S obzirom na to da očigledno nema volje kod njih da se to istraži do kraja, ovaj registar će pomoći nama koji hoćemo i želimo da se to istraži da povežemo te zločine i događaje sa određenim jedinicama i pripadnicima tih jedinica - rekao je Štrbac. 'Protiv Kotromanovića i Gotovine već su podnete krivične prijave za zločine u BiH'Direktor Veritasa rekao je da je aktuelni hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović, koji se ohrabrio da navede podatke o ratnom putu, 'bio pomoćnik Ante Gotovine'.

- Njihova je jedinica, Splitska gardijska brigada, posle "Oluje" i zločina koje je počinila u Kninskoj krajini prešla i u Republiku Srpsku i zna se da su te jedinice počinile zločine po Republici Srpskoj, najviše u Mrkonjić Gradu, kao i da su protiv Kotromanovića i Ante Gotovine podnete krivične prijave za zločine koje su njihove jedinice počinile na području BiH - rekao je Štrbac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track