Ljajić: Platforma i dijalog paralelni procesi
Foto: KURIR

Rešenje za Kosovo

Ljajić: Platforma i dijalog paralelni procesi

Politika -
Međunarodna zajednica u svojim izvestajima ističe da nema podele Kosova, ali da se mora uvažiti posebnost Srba na Kosovu i po prvi put se govori o toj posebnosti

BEOGRAD - Platforma o Kosovu i tehnički dijalog Beograda i Prištine su paralelni procesi rekao je za potpredsednik Vlade Srbije i ministar za trgovinu i razvoj Rasim Ljajić. "Srbija nema interesa da se obustavi tehnički dijalog jer nikada nismo bili bliži datumu za početak pregovora. Znamo šta je mapa puta i u martu ćemo da vidimo šta je urađeno od dogovorenog. Očekujem nastavak tehničkog dijaloga i to je paralelan proces sa platformom o Kosovu", rekao je Ljajić.

On je precizirao da je predložena platforma polazna osnova i da se sa predstavnicima opozicije, Srba na Kosovu, međunarodnom zajednicom razgovora kako bi se čuli njihovi predlozi i sugestije na osnovu kojih će se postići potpuna saglasnost o ključnim pitanjima.

"Međunarodna zajednica u svojim izveštajima ističe da nema podele Kosova, ali da se mora uvažiti posebnost Srba na Kosovu i po prvi put se govori o toj posebnosti. Mi sada treba da utvrdimo sadržaj te posebnosti, nevažna je forma - da li će to neko zvati autonomijom, regionom ili zajednicom opština, bitan je korpus prava i nadležnosti koje Srbi treba da imaju", kazao je Ljajić.

Povodom današnjeg sastanka predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predstavnicima Srba sa Kosova on pretpostavlja da će njih najviše zanimati da li se autonomija opština predviđa u okvirima Srbije ili je u pitanju drugačiji status.

On je rekao da se još prikupljaju stavovi međunarodne zajednice uključujući Rusiju i Kinu i dodao da su do sada različita reagovanja, ali da je sve u granicama očekivanog. Ljajić nije mogao da predvidi kada će se konačna verzija platforme naći pred poslanicima u Parlamentu niti je mogao da potvrdi da li će se postići konsenzus sa opozicijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track