Dačić: Sprečio sam Tadića da smeni Đilasa!
Foto: KURIR

Lider SPS otkrio

Dačić: Sprečio sam Tadića da smeni Đilasa!

Politika -
Vlast u Beogradu nije u krizi, ali neću da trpim šamare, poručio Ivica Dačić

BEOGRAD - Istorijska šansa.Predsednik SPS i premijer Ivica Dačić rekao je juče da vlast u Beo­gradu nije u krizi i ponovio da je Dragan Đilas na vlasti zahvaljući njemu.On je naveo i da je Dragana Đilasa hteo da smeni Boris Tadić, a da u tome nije uspeo jer to socijalisti nisu hteli. Dačić je dodao da je „to bio neki plan na početku svega ovoga“.- Nije u krizi gradska vlast i do sad nije bilo inicijativa da se promeni, ali ja nisam baš toliki mazohista da trpim šamare, moram da vratim - rekao je Dačić na TV Pink.Dačić smatra da su najveća dostignuća Srbije u 2012. godini promena vlasti i stvaranje uslova za početak pregovora sa EU u prvoj polovini 2013.- Potpuno je realno očekivanje da Srbija do kraja juna počne pregovore sa Unijom, a ključni razlozi za to su napredak dijaloga sa Prištinom i borba protiv kriminala i korupcije - rekao je Dačić.Ističući da ima mnogo zamerki na odnos Brisela prema Beogradu, Dačić je naglasio da je Srbiji ipak potrebna EU pošto bi bila „naša istorijska greška, pred našom decom, da za 20 godina žive u zemlji koja je izolovano ostrvo u Evropi“.- Ja nisam evrofanatik. Imam mnogo primedaba na EU, na njen odnos prema nama. Srbija je godinama dovođena u poziciju parije u Evropi. I ne hrlim oduševljeno na sastanke u Brisel. Ali kada razgovaram sa svojim kolegama koje su članovi EU - i oni govore slične stvari. Neki od njih mi kažu da se nećemo mnogo usrećiti. Ali oni su unutra. Ja bih voleo da dođemo u istu takvu poziciju. Da uđemo unutra, pa ako nam se ne sviđa, da izađemo - rekao je Dačić.U novogodišnjem intervjuu Tanjugu Dačić je istakao da platforma o Kosovu i Metohiji „nije naišla na razumevanje“ Zapada zbog poziva na prekid tehničkog dijaloga sa Prištinom.Kad je reč o Rezoluciji koja će se naći pred poslanicima 11. januara - posle zajedničkog sastanka Vlade i predsednika, oko Božića - Dačić je kazao da je „u toku definisanje samog teksta“.

U 2013. godini skočiće nam stopa ekonomskog rastaDačić je ocenio da će stopa ekonomskog rasta u Srbiji u narednoj godini biti najveća u regionu, a najavio je i početak velikih strukturnih projekata.- Trebaće nam određeno vreme da izađemo iz ekonomske krize, ekonomski parametri nisu povoljni. Očekujem da ćemo sledeće godine imati najveću stopu ekonomskog rasta u regionu i da će početi veliki strukturni projekti - rekao je Dačić za Radio-televiziju Pink.

Povezaćemo dijalog i evrointegracije - Rezolucija će govoriti o osnovnim principima koji su bitni, a to je da nećemo priznati Kosovo i Metohiju, da smatramo da fokus našeg predloga jeste u stvari položaj srpske zajednice, da je u daljem dijalogu sigurno da će Srbi sa Kosova imati značajnu reč. I da smatramo da sve to treba da bude praćeno napretkom u procesu evropskih integracija - rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track