Nikolić ne ide u Gračanicu: Neće meni Priština da komanduje
Foto: KURIR

Predsednik Srbije za Kurir

Nikolić ne ide u Gračanicu: Neće meni Priština da komanduje

Politika -
PredsednikSrbije je revoltiran zbog toga što mu Euleks nije dozvolio da proslavi Božić u Gračanici, iako je na vreme uputio zahtev

BEOGRAD - Nek im je rekao!Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najoštrije je osudio nesposobnost misije Euleks na Kosovu i Metohiji da odgovori na njegov zahtev da u manastiru Gračanica prisustvuje božićnoj liturgiji.Nikolić je za Kurir rekao da je Euleks time još jednom pokazao da nije statusno neutralan kako se predstavlja, već da radi onako kako mu Priština kaže.- Ne idem za Božić u Gračanicu. Neću da mi Priština odlučuje da li mogu da idem na naše Kosovo! Očigledno je da Euleks čeka da vlasti u Prištini to dozvole - rekao je Nikolić i dodao da će zbog toga morati da promeni svoj stav i prema misiji Euleks, ali i prema Briselu.Predsednik Srbije je rekao i da je na vreme uputio zahtev za posetu Gračanici.- Nisu mi dozvoljavali da odem na Kosovo dok sam bio predstavnik opozicije, a ne dozvoljavaju mi ni sada, kada sam predsednik Srbije - rekao je Nikolić.Pres-služba predsednika je ranije juče saopštila da je on 28. decembra 2012. podneo zahtev misiji Euleks u Prištini da 7. januara 2013. u Gračanici prisustvuje božićnoj liturgiji.- S obzirom na to da još nije stigao odgovor na zahtev, sasvim je očigledno da Euleks nije statusno neutralna misija i nije u stanju da osigura bezbednost bilo koga, pa ni predsednika Srbije na Kosovu i Metohiji, čime se obesmišljava postojanje te institucije na teritoriji pokrajine - navodi se u saopštenju i dodaje:- Ograničenja slobode kretanja predstavljaju grubu povredu osnovnih ljudskih prava definisanih u Povelji UN i neprihvatljiva su sa aspekta civilizacijskih vrednosti za koje se i EU zalaže.

Euleks: Nismo miPortparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je da se „ta misija ne nalazi u lancu odlučivanja o tome kome se odobrava ili odbija ulazak na Kosovo“.- Zahtev za ulazak srpskih zvaničnika na Kosovo šalje se specijalnom predstavniku EU u Beogradu. Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Prištini prosleđuje taj zahtev vladi Kosova, a odgovor se vraća na isti način, tako da smo mi samo informisani o svemu tome - rekla je Gudeljevićeva.

Hajredin Kuči: Mi smo Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavio je sinoć da su institucije Kosova te koje nisu dozvolile Nikoliću da poseti Kosovo. - Nikolić će moći da poseti Kosovo tek kada se obezbedi reciprocitet u posetama i liderima Kosova omogući poseta Albancima u Preševskoj dolini. Ta odluka je doneta nakon konsultacija sa međunarodnim partnerima - rekao je Kuči.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track