Drecun: Iza stavova Albanca sa juga stoje Tirana i Priština

Drecun: Iza stavova Albanca sa juga stoje Tirana i Priština

Politika -
Imam infomaciju da je desna ruka Hašima Tačija i bivši šef Tačijeve ilegalne tajne službe Kadri Veselji juče imao intenzivne razgovore sa nekim albanskim političkim liderima na jugu Srbije, rekoaje Drecun

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da iza "izuzetno tvrdog stava" predstavnika Alabanaca na jugu Sribje po pitanju spomenika poginulim borcima OVPMB stoje vlasti u Tirani i predstavnici priveremnih isnitucija u Prištini.

Oni, kako je naveo Drecun, žele destabilizaciju tog prostora, internacionalnizaciju nepostojećeg problema i demilitarizaciju, odnosno odlazak Žandarmerije MUP-a Srbije sa juga države.

"Tirana u dogovoru sa Prištinom želi da izazove destabilizaciju juga Srbije", rekao je Drecun i dodao da ima infomaciju da je desna ruka Hašima Tačija i bivši šef Tačijeve ilegalne tajne službe Kadri Veselji juče imao intenzivne razgovore sa nekim albanskim političkim liderima na jugu Srbije.

Drecun je naveo da im je Veselji dao instrukcije kako da se ponašaju:

"Postoji opasnost da se po direktivi iz Prištine pokuša samoorganizacija Albanaca i da se izazove radikalizacija, a ja verujem da je to bila ključna instrukcija koju je Veselji dao pojedinim albanskim predstavnicima na jugu Srbije - da se izazove eventulani sukob sa pripadnicima naših snaga bezbednosti", kazao je Drecun.

Prema njegovim rečima, potom bi se tražila ne samo intenacionalizacija nepostojećeg problema već demilitarizacija, odnosno odlazak Žandarmerije:

"To je višegodišnji cilj onih koji deluju na tom području na albanskoj strani".

Drecun je naveo da Prištini ne odgovara snažna politička inicijativa Srbije u rešavanju kosovskog pitanja i da je moguća destabilizacija juga Srbije direktno povezana sa usvajanjem rezolucije o Kosovu.

"Spomenik je postavljen isključivo sa ciljem da izazove destabilizacija tog prostora i zastoj u dijalogu Beograda i Prištine. Destabilizaciju situcije priželjkuju planiraju i aktovno rade na njoj predstanvici režima u Tirani, smaoproglašenih insitucija u Prištini i pojedni albanski politički predstavnici i to nije dobar put za rešvanje problema", kazao je Drecun.

Kada je reč o uklanjanju spomenika on je naveo da Srbija mora da odreaguje kao i sve države na svetu i da pokaže da je iznad akata samovolje i onih koji žele destabilizaciju.

"Uklanjanje spomenika ne mora da bude silom. On ne mora da se sruši, može jednostavno da se skloni jer na tom mestu nije ni bio".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track