Euleks: Nemamo veze sa dozvolama za posetu Kosovu

Euleks: Nemamo veze sa dozvolama za posetu Kosovu

Politika -
Zahtev ide preko specijalnog predstavnika EU u Beogradu specijalnom predstavniku EU u Prištini koji ga prosleđuje Vladi Kosova i odgovor se vraća istim putem. Euleks nije deo tog lanca, istakla je Irina Gudeljević

KOSOVSKA MITROVICA - Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je večeras da Euleks nema nikakve veze sa procesom odobravanja ili uskraćivanja dobijanja dozvola za posetu zvaničnika Kosovu.

Gudeljević je, reagujući na saopštenje iz kabineta predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića kojem nije odobrena poseta Kosovu od strane kosovskih institucija, rekla Tanjugu da postoji već dogovorena procedura o poseti srpskih zvaničnika Kosovu koja, na bilo koji način, ne uključuje Euleks.

Zahtev ide preko specijalnog predstavnika EU u Beogradu specijalnom predstavniku EU u Prištini koji ga prosleđuje Vladi Kosova i odgovor se vraća istim putem. Euleks nije deo tog lanca,” istakla je Gudeljević.

Stefanović je saopštio danas da je odluka da mu se onemogući boravak na Kosovu i Metohiji tokom dočeka Nove godine po Julijanskom kalendaru, najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i statusne neutralnosti Euleksa.

"Očigledno je da su ovakvom odlukom narušena osnovna ljudska prava, sigurnost i bezbednost građana na teritoriji Kosova i Metohije, pogotovo onih koji pripadaju srpskom narodu", navedeno je u saopštenju kabineta predsednika parlamenta.

Takođe, kako se ističe, ograničavanje kretanja predsednika Skupštine Srbije, bez ikakvog suštinskog obrazloženja, predstavlja najgrublje kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i statusne neutralnosti Misije Euleksa.

Predsedniku Skupštine Stefanoviću i ministru pravde i državne uprave Nikoli Selakoviću nije odobreno da provedu Srpsku Novu godinu sa Srbima na Kosovu i Metohiji.

Zahtev je upućen pre nekoliko dana, ali je stigao negativan odgovor.

Nedavno ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije dobio dozvolu da provede Božić u Gračanici, a direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin pod pratnjom je sproveden sa Kosova i Metohije na administrativni prelaz nakon obeležavanja Božića u Gračanici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track