Grubješićeva: Velika šansa Srbije za datum u junu
Foto: BETA

Grubješićeva: Velika šansa Srbije za datum u junu

Politika -
Bez nastavka dijaloga nema ni najmanje šanse da se pomerimo od statusa kandidata, a nema ni zaštite Srba i državnih interesa na Kosovu, izjavila je potpredsednica vlade

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da skupštinska Rezolucija o Kosovu i Metohiji ohrabruje nastavak pregovora sa Prištinom i izrazila očekivanje da će u tom dijalogu biti postignut dovoljan napredak kako bi Srbija u junu dobila datum za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU.

"Rezolucija koju je država usvojila ni na koji način ne ugrožava, već ohrabruje nastavak pregovora sa privremenim institucijama u Prištini. Svi znamo, i oni koji podržavaju i oni koji se protive Rezoluciji da bez nastavka dijaloga nema ni najmanje šanse da se pomerimo od statusa kandidata, a nema ni zaštite Srba i državnih interesa na Kosovu", rekla je Grubješićeva.

Grubješićeva očekuje da u dijalogu sa predstavnicima prištinskih vlasti Srbija postigne dovoljan napredak kako bi datum za otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u EU postao izvestan u junu. To neće biti lako, "ali ako imate jasan cilj pred sobom, a to je zaštita interesa Srba na KiM i otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u EU, onda je famozni datum bliži nego ikad. Ovu šansu ne smemo da propustimo", poručila je Grubješićeva.

Ona je ukazala i da nije reč ni o kakvoj jurnjavi za datumom, već o strateškom interesu naše zemlje, rekla je Grubješićeva koja kreće u diplomatsku ofanzivu kako bi Srbija do juna dobila datum za početak pregovora sa EU.

Ona će u utorak biti u Londonu, a potom putuje u zvanične posete Danskoj i Irskoj, da bi do kraja meseca dva puta posetila i sedište EU u Briselu.

Takođe, Grubješićeva napominje i da su svi uslovi za dobijanje datuma za početak pregovora poznati već dve godine i pobrojani u zaključcima Evropskog saveta iz 2011. i 2012. godine i da nema ni novih ni tajnih uslova za Srbiju.

Potpredsednica vlade ističe da je za dobijanje datuma za otpocinjanje pregovora o članstvu, potreban vidljiv i održiv napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

"To ne podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova", rekla je Grubješić već da to podrazumeva primenu svih dogovorenih sporazuma i otvaranje političkog dijaloga, kao i nalaženje rešenja za sever Kosova, zaštitu kulturno-istorijskog nasleda, rešavanje imovinsko-svojinskih pitanja i povratak prognanih Srba i nealbanaca.

Ona smatra da učešćem u dijalogu na najvišem nivou, dogovorima koje obe strane poštuju i primenjuju Srbija povećava šanse za dobijanje datuma.

Grubješićeva je precizirala i da ne postoje dva koloseka, već da isključivo od rešavanja kosovskog pitanja zavisi nastavak evropskih integracija, napominjući i da je lažna dilema Kosovo ili EU, i da bi ona prva izabrala Kosovo ako bilo ko dokaže da bismo odustajanjem od Evrope uspeli da vratimo celo Kosovo pod punu vlast Beograda.

"Niti se od nas traži, niti ćemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali ono što moramo jeste da kroz dijalog dođemo do rešenja koja će omogućiti normalan život srpske i ostalih nealbanskih zajednica na Kosovu", objasnila je Grubješićeva.

Komentarišući sve jače ekonomske veze Srbije sa Rusijom, Kinom, arapskim zemljama ona navodi da ako Nemačka, ima najbolje moguće odnose i sa Rusijom i sa Kinom, zašto bi se Srbija odricala saradnje sa tim zemljama.

"Treba da sarađujemo sa svima, a u doba krize naročito sa zemljama koje mogu i žele da investiraju u Srbiju i da otvore nova radna mesta, kao što ce to u najskorije vreme uraditi UAE", smatra Grubješićeva koja ukazuje i da se skoro 60 odsto naše trgovine i razmene obavlja sa EU kao i d ane vidi bolji nacin da Srbija napreduje osim da ostane na putu evrointegracija.

Na pitanje koliko je realno da se ove godine održe vanredni izbori i kako bi oni uticali na evropske integracije Grubješić podseća da se u Srbiji uvek spekuliše da će biti vanrednih izbora i da je to postalo opšte mesto.

"Kad god da budu, mi smo spremni da, kao i do sada, iznenadimo istraživace javnog mnjenja i "nezavisne" analitičare", rekla je Grubješić uz upozorenje da izbori znače zastoj u svemu, pa i u evrointegracijama.Grubješić je ocenila da je potez prištinskih vlasti i Euleksa da predsedniku Srbije Tomislavu Nikioliću ne dozvole da provede Božic u Gracanici - skandalozan.

"Želim da verujem da je u pitanju nemar, a ne namera da se predsedniku ili bilo kom zvaničniku Srbije ne dopusti da uđe na KiM. I to je, nažalost, deo pritiska na Srbiju uoči nastavka dijaloga, ali odgovorni političari moraju da znaju kako da (ne)reaguju na takve i slicne provokacije, poput spomenika teroristima u centru Preševa", ukazala je ona.

Upitana zašto u Srbiji pada evroentuzijazam Grubješićeva kaže da građani ne vide korist od procesa evrointegracija, narocito od izbijanja ekonomske krize koja trese temelje EU.

"Nažalost, ono što im se servira je horor priča u kojoj nam EU uzima sve, a ne daje ništa, što je apsolutno netačno", zaključila je Grubješić dodajući da je licitiranje kad će Srbija postati članica je takođe bilo kontraproduktivno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track