Nikolić u Slovačkoj: Gašparoviču uručio Orden Srbije
Foto: Tanjug

Prva zvanična poseta

Nikolić u Slovačkoj: Gašparoviču uručio Orden Srbije

Politika -
U predsedničkoj palati u Bratislavi dočekan je uz najviše državne i vojne počasti, svečanu gardu i intoniranje himni dve zemlje
1 / 5 Foto: Tanjug

BRATISLAVA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas, na početku posete Slovačkoj, sa predsednikom te zemlje Ivanom Gašparovičem.Nikolić je u predsedničkoj palati u Bratislavi dočekan uz najviše državne i vojne počasti, svečanu gardu i intoniranje himni dve zemlje.

Predsednik Srbije je u knjigu gostiju slovačkog predsednika upisao:"Naše dve slovenske zemlje povezuje duga tradicija prijateljskih odnosa i saradnje. Brojni su primeri uzajamne povezanosti tokom viševekovne istorije. Nacionalna manjina Slovaka u Srbiji i Srba u Slovačkoj most su koji povezuje i učvšćuje prijateljstvo i izuzetzne odnose haših država. Zato i u bućnosti očekjem da se ti odnosi nadalje unapređuju na doborobit građana naših i zemalja Evrope i sveta".

Nikolić je u palati Grasalkovičov uručio slovačkom predsedniku Orden Republike Srbije drugog stepena, kojima se odlikuju predsednicima država ili vlada.

Posle tet a tet susreta Nikolića i Gašparoviča, biće održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Slovačke i potpisan Sporazum o drumskom saobraćaju koji će potpisati šefovi diplomatija dve zemlje Ivan Mrkić i Miroslav Lajčak.Nikolić će u predsedničkoj palati obići i izložbu slika sprskog slikara Save Stojkova.

Predsednik Srbije, koji predvodi državnu delegaciju, u Bratislavi će razgovarati i s predsednikom slovačke vlade Robertom Ficom, potpredsednikom vlade i šefom dipliomatije te zemlje Miroslavom Lajčakom, a predviđeni su i susreti sa grupom slovačkih privrednika i predstavnicima srpske dijaspore u toj zemlji.

Ovo je prva Nikolićeva zvanična poseta Slovačkoj, a prethodno su se Nikolić i Gašparovič sastali u septembru na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

U delegaciji s predsednikom Srbije su i šef diplomatije Ivan Mrkić, ambasador Srbije u Bratislavi Radmila Hrustanović, savetnici predsednika Srbije Marko Đurić i Jasmina Mitrović Marić i zamenik šefa pres službe Vuk Fatić.

Mrkić i Lajčak potpisali Sporazum o saobraćaju

Ministri spoljnih poslova Srbije i Slovačke Ivan Mrkić i Miroslav Lajčak potpisali su danas u Bratislavi Sporazum dve zemlje o međunarodnom drumskom, putničkom i teretnom saobraćaju.Potpisivanju Sporazuma u predsedničkoj palati Grasalkovičov u Bratislavi, prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegov slovački kolega Ivan Gašparovič.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track