Ešton: Razgovori Prištine i Beograda daju rezultate

Težak proces

Ešton: Razgovori Prištine i Beograda daju rezultate

Politika -
Od izuzetnog je značaja bio susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednice Kosova Atifete Jahjage, izjavila je Ketrin Ešton pred Savetom bezbednosti UN

PRIŠTINA - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je da su razgovori o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije "težak proces", ali da daju rezultate, kao i da očekuje podršku Saveta bezbednosti UN.

"Imamo sporazum o integrisanom upravljanju granicom i sada su svi prelazi postali funkcionalni. Imamo sporazum o zaštiti kulturnog i verskog nasleđa i imamo i sporazum o zvaničnicima za vezu koji će biti u kancelarijama EU u Beogradu i Prištini", navela je ona.

Visoka predstavnica EU je ocenila da je od izuzetnog značaja prošlonedeljni susret predsednice Kosova Atifete Jahjaga i predsednika Srbije Tomislava Nikolića u Briselu i najavila da će se proces nastaviti sledeće nedelje novim susretom premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića.

"Želim da iskoristim ovu priliku i da pohvalim premijera Dačića i premijera Tačija za pristup ovim razgovorima i smelost koju su time pokazali. To nije lak proces ni za jednog od njih, ali oni imaju našu podršku i računam na podršku ovog saveta", kazala je Ketrin Ešton.

Na sastanku 19. i 20. februara u Briselu Dačić i Tači trebalo bi da razgovaraju o severu Kosova koji je uglavnom nastanjen Srbima koji ne priznaju institucije Kosova. Uspeh u razgovorima u Briselu važan je i za evropske integracije Srbije i Kosova - Beogradu je to preduslov za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU, dok Priština očekuje da posle razgovora dobije datum početka razgovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja