Vučić 20. februara sa Vesterveleom u Berlinu
Foto: Beta

Vučić 20. februara sa Vesterveleom u Berlinu

Politika -
Od ove posete mnogo toga zavisi kada je u pitanju nemačko "da" za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbije

BERLIN - Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele će 20. februara u Berlinu razgovarati sa prvim potpredsednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem, objavilo je nemačko Ministarstvo inostranih poslova kratku informaciju o obavezama nemačkog ministra inostranih poslova, planiranim za sledeću sedmicu.

Od ove posete Vučića, koji će istog dana govoriti i pred članovima Komisije za prinadležnosti Evropske unije (EU), koja je centralno mesto evropskog delovanja Bundestaga, mnogo toga zavisi, kada je u pitanju nemačko "da" za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbije, kažu analitičari u Beogradu.

S nemačke strane, međutim, nema, "glasnih" signala niti komentara predstojeće posete Vučića, za koga nemački mediji pišu da je "novi, jaki čovek" Srbije. Za sada su to diplomatski uglađene i pomalo neutralne izjave da će "u svetlu aprilskog izveštaja Evropske komisije" o tome da li je Srbija ispunila preduslove za početak pristupnih pregovora uslediti i nemački stav.

Uprkos takvim, politički neutralnim izjavama, jedno je jasno -od stava Nemačke, kao centralne i najjače zemlje EU, koja je među prvim priznala Kosovo i tamo poslala svoj veliki vojni kontigent, u mnogome zavisiti i evropska budućnost Srbije.

Osim sa parlamentarcima i Vestervelom, Vučić bi u Berlinu, prema najavama iz Beograda, trebalo da se sretne i sa nemačkim ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom, ozbiljnim Prusom čije je organizacione sposobnosti hvalila i sama kancelar Angela Merkel i da održi predavanje u fondaciji "Boš".

Pored toga, Vučić bi, kako se očekuje, trebalo da se susretne i sa kancelarkinim savetnikom za spoljnu politiku Krištofom Hojzgenom.

Hojzgen je političar koji se ne pojavljuje često u javnosti, ali za koga se veruje da od njega kreću ideje Merkelovoj. Za Hojzgena, slavljenog u diplomatskim krugovima, kaže se da je, verovatno, prva adresa za razgovore o najvažnijim pitanjima Srbije, Kosovu i EU.

Da li su tačne spekulacije da je Vučić naišao na Hojzgenovo razumevanje, ne zna se, ali se zna da je upravo Vučić bio prvi čovek nove srpske vlade koji je posetio Berlin i da bi mogao biti čovek s kojim moćna Nemačka želi da razgovara.

U "sendviču" između ogromnih očekivanja od ove posete, javno i otvoreno iznetih sa srpske strane i političku uzdržanost, pomešanu sa pruskom hladnoćom, sa nemačke strane, Vučić putuje u Berlin gde se od njega očekuje da, poput pravog konzervativca, odbrani nacionalni interes, bez "pucnja u sopstveno koleno" i, istovremeno, obezbedi Srbiji evropsku budućnost, što je sve, osim jednostavnog i lakog zadatka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track