Simboličan čin protiv provokacije

Kontroverznog generala zavili u crno

Simboličan čin protiv provokacije

Srbija -
Odbačena prekršajna prijava protiv trojice funkcionera DSS koji su crnim najlonom prekrili spomen obeležje Janošu Damjaniču

ADA: Nisu remetili javni red i mir!

Prekršajni sud u Sentu, odeljenje u Adi, odbacilo je prekršajnu prijavu koju je zbog remećenja javnog reda i mira, policija podnela protiv predsednik PO DSS Branislav Ristivojevića, portarola pokrajinskog odbora Milenka Jovanova i bivšeg pokrajinskog poslanika te stranke Blagoja Krajinovića.

U znak protesta zbog postavljanja spomen obeležja kontroverznom heroju mađarske revolucije srpskog porekla, generalu Janošu Damjaniču, Ristivojević i Jovanov su 24. marta 2011. godine crnim najlonom prekrili spomen obeležje koje se nalazi u centru Ade.

Nedugo zatim, protiv njih dvojice je podneta prekršajna prijava. Iako nije učestovovao u „zatamljivanju generala“, nego sa strane posmatrao performans, to Krajinoviću nije bila olakšavajuća okolnost, jer je i protiv njega podneta prijava:

-Od samog početka bilo je jasno da se radi o političkom procesu, i da se naš performans predstavi kao kršenje javnog reda i mira.

Nakon svega, postavlja se pitanje šta ćemo sa spomenikom?

Ukoliko mi nismo prekršili zakon, verovatno jesu oni koji su ga i postavili. Spomenik koji vređa pripadnike srpskog naroda treba ukloniti, izjavio je za Kurir portarol pokrajinskog odbora DSS Milenko Jovanov, i podsetio da je Janoš Damjanič u kolektivnom sećanju svih naroda u Vojvodini ostao upamćen kao zločinac i ubica Srba, ali i Hrvata, Rumuna, Nemaca i Slovaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track