Dačić: Još bez dogovora oko nadležnosti zajednice opština

Šesta runda dijaloga Beograda i Prištine

Dačić: Još bez dogovora oko nadležnosti zajednice opština

Politika -
Premijer Srbije je sastanak ocenio kao konstruktivan, dodavši da je postignut izvestan napredak, a razlike postoje o tome kako se biraju organi i kakve su nadležnosti zajednice srpskih opština

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je u šestoj rundi dijaloga u Briselu postignuta jedino načelna saglasnost o formiranju zajednice devet srpskih opština na Kosovu, ali ne i dogovor o nadležnostima te zajednice. Srpska strana, kazao je Dačić, traži mnogo veća ovlašćenja za tu zajednicu nego što je Priština spremna da prihvati.

Dačić je, posle sastanka s kosovoskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, naglasio da će se nova runda pregovora biti 20. marta. Srbija želi da dijalogom reši sva otvorena pitanja, ne prevashodno zbog dobijanja datuma početka pregovora o prijemu u EU, već da bi se uklonio paralelizam institucija na Kosovu, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da je dobar način za to upravo predlog srpske strane da se formira zajednica srpskih opština, pod uslovom da su dve strane spremne na kompromis. Premijer Srbije je sastanak ocenio kao konstruktivan, dodavši da je postignut izvestan napredak, a razlike postoje o tome kako se biraju organi i kakve su nadležnosti zajednice srpskih opština.

Dačić je rekao da srpska strana smatra da sadašnje nadležnosti nisu dovoljne da zajednica srpskih opština bude "značajan faktor na političkoj sceni Kosova i Metohije". Premijer Srbije je ocenio da, mada za sada nema dogovora, postoji mogućnost da se idućih nedelja dođe do kompromisa. Na pitanje o ome kako gleda na izjavu Hašima Tačija posle današnje runde dijaloga da ni pod kojim uslovima Priština neće prihvatiti izvršna ovlašćenja zajednice srpskih opština, Dačić je odgovorio da Priština stalno ponavlja da ne želi da na Kosovu nastane "nešto kao Republika Srpska" u BIH.

Dačić je u vezi s tim naglasio da je "sigurno da nadležnosti zajednice srpskih opština, onako kako su definisane našom platformom, nisu na nivou nadležnosti koje ima Republika Srpska". Kako je ukazao Dačić, "ovo su teški pregovori koji treba da uklone paralelizam institucija i da se izrazi specifičnost srpske zajednice i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a to je nemoguće onim što nude kosovski zakoni".

Po rečima Dačića, takve potrebne nadležnosti se ne podrazumevaju po kosovskim propisima. Premijer Srbije je međutim primetio da i na nivou srpskih opština na Kosovu postoje dosta široke nadležnosti, a da na nivou zajednice moraju postojati organi koji bi formulisali njihovu zajedničku politiku. To su organi koji donose odluke, utiču na kadrovska pitanja, dodao je Dačić.

"Ne znam da li mogu reći da li sam određeni optimista, ali u interesu je svih da dođe do dogovora", rekao je Dačić. "Ono što niko ne može očekivati, je to da Srbija zbog dobijanja datuma pregovora s EU, učini nešto što nije u nacionalnom i državnom interesu", istakao je premijer.

S druge strane, rekao je Dačić, moguće je sve ono što se ne kosi "s načelima i pravednim predlogom koji smo mi dali za osnivanje zajednice srpskih opština". Dačić je zaključio da je u suštini ostalo malo vremena jer se neki dogovor - što želi i Ketrin Ešton, mora postići pre 16. aprila, kada Evropska komisija i visoka predstavnica EU podnose Savetu ministara EU izveštaj o napretku u dijalogu, što je presudno da EU donese odluku o utvrđivanju datuma početka pregovora o prijemu i Srbije u Uniju.

Beograd traži izvršna ovlašćenja, Priština odbija

Šesta runda dijaloga između Beograda i Prištine, koji je počeo nešto posle 13 sati zajedničkim sastankom Ketrin Ešton, Ivice Dačića i Hašima Tačija, završen je u 16.30 u sedištu EU u Briselu.

Prvi je izjavu dao Hašim Tači, koji je rekao da nije postignut dogovor o izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština na Kosovu i najavio novi susret sa Dačićem za 20. mart.

" Napravili smo dobar napredak. Ima još posla da se uradi do 20.marta 2013 kada će mo se ponovo sresti, izjavila je Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku

Susreti su počeli još jutros oko 10.30 sati, a šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton prvo se sastala s Hašimom Tačijem. Eštonova se nešto posle 11 sati sastala i sa Dačićem.

Glavna tema šeste runde razgovora je zajednica srpskih opština na Kosovu.Za zajednicu srpskih opština na Kosovu, Beograd traži da ima izvršna ovlašćenja, što Priština odlučno odbija.Državni vrh Srbije poručio je, uoči razgovora, da Srbija ostaje posvećena postizanju kompromisa, i da od EU očekuje da ostane nepristrasna i utiče na Prištinu da i ona učini ustupke.

Dačić - Riker: Rešiti sva otvorena pitanja

Premijer Ivica Dačić sinoć se, po dolasku u Brisel, sastao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, koji je dao punu podršku evropskim integracijama Srbije i podršku dijalogu između Beograda i Prištine, rečeno je u srpskoj delegaciji.

Dačić je u razgovoru sa Rikerom istakao da je u interesu Srbije da sva otvorena pitanja budu rešena, ali da je za kompromis nephodno da postoji volja i želja i jedne i druge strane.Premijer je kazao da je Srbija pokazala opredeljenost i privrženost dijalogu, koji treba da dovede do rešenja svih otvorenih pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track