Nikolić, Vučić i Dačić danas kod Ešton u Briselu

Pred nastavak pregovora

Nikolić, Vučić i Dačić danas kod Ešton u Briselu

Politika -
Evropska komisija i Ketrin Ešton 16. aprila treba Savetu ministara Evropske unije da podnesu izveštaj o napretku Srbije u evropskim reformama i postojanom napretku u odnosima sa Prištinom

BRISEL - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić danas će se u Briselu sastati s visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, kako bi se našlo rešenje za zastoj u pregovorima u vezi sa formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu.

Kosovski premijer Hašim Tači pristaje da se formiraju organi te zajednice, ali ne i da ona ima izvršne nadležnosti, kako želi Beograd. Ketrin Ešton, koja je pozvala Nikolica, Daćića i Vučića u Brisel, 14. marta će otputovati u Prištinu da bi o tome razgovarala i s Tačijem.

Nova runda dijaloga Beograd-Priština je zakazana u Briselu za 20. mart, a Evropska komisija i Ketrin Ešton 16. aprila treba Savetu ministara Evropske unije da podnesu izveštaj o napretku Srbije u evropskim reformama i "opipljivom i postojanom napretku u odnosima sa Prištinom".

Ostvarenje ovog napretka ključni je uslov da Evropski savet i vođe EU, u junu odrede datum početka pregovora o članstvu sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track