Eštonova: Dogovor Dačića i Tačija moguć
Foto: Evrop

Briselski forum

Eštonova: Dogovor Dačića i Tačija moguć

Politika -
Ja ću učiniti sve što mogu da oni u tome uspeju, naglasila je šefica evropske diplomatije

BRISEL - Dačić i Tači mogu da postignu dogovor u dijalogu, "ali to zavisi od toga da li ćemo naći rešenja za neke ozbiljne probleme koje imaju", kaže Ketrin Ešton.

Visoka predstavnica EU je, govoreći na Briselskom forumu koji okuplja istaknute političke ličnosti Evrope i SAD, naglasila da je u Prištini i Beogradu razgovarala s tamošnjim čelnicima vlasti i prvacima opozicionih političkih stranka i podvukla da smatra da "među njima postoji istinska volja da se to ostvari".

"Ja ću učiniti sve što mogu da oni u tome uspeju", naglasila je Eštonova.

Na pitanje zašto daje malo intervjua i zašto je vidljivo uzdržana od javnih izjava o pregovorima, odgovorila je da o dijalogu Beograd-Priština "namerno malo javno govori", jer "mediji u Prištini i Beogradu na svoj način tumače ono što ja kažem".

Takođe, rekla je da "veoma uvažava premijere Dačića i Tačija koji su hteli da sednu za sto i sastanu se šest puta", kao i da je dijalog Beograd-Priština svrstala među ključne aktivnosti u sklopu zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, koji takođe učestvuje na forumu, rekao je da ima razloga za optimizam u vezi sa evropskim integracijama, jer je tokom poslednjih osam meseci učinjen veliki napredak u dijalogu sa Prištinom.

"Napori koje predsednik Tomislav Nikolić i Vlada čine u vezi rešavanja odnosa sa Prištinom su tema o kojoj se govori na gotovo svakom panelu. Dok god razgovori traju, ima razloga za optimizam", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track