Nikolić: Izbori ukoliko propadnu pregovori sa Prištinom
Foto: Tanjug

Poručio

Nikolić: Izbori ukoliko propadnu pregovori sa Prištinom

Politika -
Nikolić je rekao da će biti spreman da raspiše izbore ukoliko se ispune Ustavom i zakonom predviđeni uslovi, ali da on ne odlučuje o tome

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da bi, ukoliko se dijalog s Prištinom završi neuspešno, to bio razlog da se raspišu vanredni parlamentarni izbori u Srbiji.On je rekao da, ipak, ne želi da se bavi analizama da li su potrebni izbori ili ne jer, kao predsednik svih građana, ne bi da se bavi stranačkom politikom.

"Neću da se bavim stranačkom politikom kao predsednik. SNS bi, verovatno, odgovarali vanredni izbori. Ali, da li je vreme da okrenete sve stranke protiv sebe na taj način, ne znam. Ne bavim se više takvim analizama", rekao je Nikolić. On je rekao da će biti spreman da raspiše izbore ukoliko se ispune Ustavom i zakonom predviđeni uslovi, ali da on ne odlučuje o tome.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da neka rešenja za Kosovo mogu da ozbiljno ugroze nastavak evrointegracije, iako Srbija i dalje treba da teži ostvarivanju i jednog i drugog cilja.

"Ako stvari idu kao do sada - da Albanci iznesu svoj Ustav i zakone i kažu:"Ako se uklapate u ovo. dogovorili smo se", ako za to imaju podršku Evropske komisije ili Saveta (samita) EU, onda je to znak da nas tamo (u EU) neko ne očekuje", rekao je Nikolić.

On je rekao da nije moguće praviti izbor između Evropske unije i Kosova, već da Srbija treba da se zalaže i da ostvari maksimum interesa na Kosovu, ali i interes svih građana, a to je članstvo u Uniji.

Po njegovim rečima, "crvene linije" koje Srbija ne sme da pređe jesu da nikada ne sme priznati nezavisnost Kosova i da u dugom periodu ne dozvoli da se na teritoriji srpske zajednice na Kosovu pojavi "neka oružana sila".

Predsednik Srbije je istakao da ako se u dijalogu sa Prištinom ne postigne dogovor do 2. aprila, novi rok je godinu dana.

Nije kraj sveta ako se dogovor ne postigne, ali vlada bi bila na velikim iskušenjima, rekao je Nikolić

"Ako se do drugog aprila ne postigne sporazum, godinu dana je novi rok u kome bismo o tome mogli da razgovara",rekao je NIkolić i dodao da to Albanci koriste da dodtno izrvše prititsak ali "što se ne može, ne može se".

Predsednik je rekao da je očigledna želja Srbije da da se dođe do rešenja i da to nije kao ranije da posotji jedna priča za zapad, a jedna za Srbiju.

Govoreći o preciziranju predloga nadležnosti zajednice srpskih opština, Nikolić je rekao da će do četvrtka, kada predstavnici Vlade u Skupštini Srbije budu odgovarali na pitanja poslanika, biti konkretizovani i razrađeni svi detalji.

Nikolić je rekao da "mentori kosovske nezavisnosti" rade na povećanju broja zemalja koje priznaju Kosovo i da su pojedine zemlje izložene "strahovitim pritiscima". Kao primer, Nikolić je naveo Pakistan i dodao da je rukovodstvu u Islamabadu poslao pismo, tražeći da se uzdrži od priznanja dok traje briselski dijalog, ali da u tome nije bio uspešan.

Takođe je rekao da je veliki pritisak i na Egipat da prizna Kosovo kao nezavisno. Predsednik je negirao da beži od odgovornosti u dijalogu s Prištinom i rekao da je on "ključni čovek" u svemu tome, i podsetio da je on pisao platformu i rezoluciju koja je u usvojena u Skupštini Srbije.

Nikolić je negirao da u državnom vrhu ima neslaganje o rešavanju kosovskog problema i dodao da je u Vatikanu odlučio da se rukuje s premijerom Kosova Hašimom Tačijem baš da bi pokazao da podržava Ivicu Dačića.

"On (Dačić) se sreće s njim (Tačijem), a ja sam mogao da okrenem glavu u Vatikanu i ostanem u lagodnoj poziciji. Ali to je bila moja podrška Dačiću - da pokažem da on nije sam i da ne pregovara zato što je to njegova volja ili zato što je to dobro za njegovu partiju", rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da neće biti dobro ako Srbija ne dobije datum za početak pregovora sa EU, ali to "neće biti kraj sveta", iako će Vlada Srbije posle toga biti na velikom iskušenju, što Albanci znaju i verovatno koriste da povećaju pritisak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track