Drecun: Devet kriterijuma za prihvatljivost sporazuma
Foto: Preentscreen

Priprema za sledeću rundu

Drecun: Devet kriterijuma za prihvatljivost sporazuma

Politika -
Ti kriterijumi su minimum ispod koga ne možemo da idemo. Ako se stavovi dve strane približe toliko da je moguće postizanje dogovora, onda će se taj okvirni plan naći pred Skupštinom Srbije, rekao je Drecun

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je na sastanku državnog vrha definisano devet kriterijuma na osnovu kojih će Srbija moći da donese odluku da li je predloženi okvirni sporazum Beograda i Prištine prihvatljiv ili ne.

"Ti kriterijumi su minimum ispod koga ne možemo da idemo. Ako se stavovi dve strane približe toliko da je moguće postizanje dogovora, onda će se taj okvirni plan naći pred Skupštinom Srbije. U svakom slučaju, i ako bude negativan ishod razgovora (2. aprila u Briselu) imaćemo ljude iz izvršne vlasti pred Odborom za Kosovo i Metohiju, koju ću zakazati najverovatnije odmah nakon završetka ove runde pregovora", rekao je Drecun. On je novinarima u parlamentu kazao da će predstavnici Vlade Srbije odgovarati na poslanička pitanja u četvrtak.

Među devet kriterijuma, naveo je Drecun, posebno je bitan onaj da li će zajednica srpskih opština imati sopstvene nadležnosti, ili bi trebalo da vrši nadležnosti koje imaju opštine, zatim da li će imati organe koji će vršiti nadležnosti, a posebno je značajno pitanje da li će ta zajednica imati sopstvenu imovinu.

Drecun, koji je i poslanik vladajuće Srpske napredne stranke, dodao je da je među kriterijumima Srbije i pitanje da li će se odluke koje su u nadležnosti zajednice srpskih opština stavljati na odobrenje Prištini, da li Srbi imati pristup centralnim organima i da li će zajednica srpskih opština biti prepoznata u zakonima i Ustavu Kosova.

"Za nas je neprihvatljivo i tu ćemo zahtevati garancije da ne budu prisutne kosovske bezbednosne snage na severu Kosova, da bude zaštićena imovina Srpske pravoslavne crkve. Na osnovu tih kriterijuma će se naši pregovarači opredeljivati da li je ono što će biti konačno ponuđeno 2. aprila biti za nas prihvatljivo, ili ne", rekao je Drecun.

Među kriterujumima je i pitanje da li zajednica srpskih opština ima izabranu, ili barem delegatsku skupštinu kojoj odgovaraju izvršni organi zajednice, da li ima u sporazumu definisanu ulogu u oblasti policije i pravde - na primer prebivalište, birački spisak, uređenje i sastav sudova, da li je sporazumom utvrđen zaštitni mehanizam za učešće Srba u centralnim organima vlasti i da li je definisano odsustvo bezbednosnih snaga Kosova na severu, naveo je Drecun.

"Negativan odgovor na bilo koji od ovih kriterijuma zapravo diskvalifikuje mogućnost sporazuma", kazao je Drecun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track