Ljajić: Eštonova nam nudila Ahtisari minus plan

Podmetačina

Ljajić: Eštonova nam nudila Ahtisari minus plan

Politika -
Ukoliko se na stolu, kada se ponovo budu sreli Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, nađe isti dokument, on će biti odbijen. Prema Ljajićevim rečima, to što je bilo ponuđeno može se nazvati "Ahtisari minus", zbog čega je i neprihvatljiv

BEOGRAD - Ishod pregovora Beograda i Prištine neće se znati do 2. aprila, vodi se intenzivna diplomatska aktivnost, a Srbija mora da nastoji da na malom prostoru koji ima nađe rešenje, jer joj zamrznuti konflikt ne odgovara, izjavio je večeras potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, ukazujući da ne bi bio u koži premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića.

"Vode se intenzivne diplomatske aktivnosti, traži se kompromis, veliki je ulog u pitanju, jer je na stolu najveće državno pitanje, a ishod se neće znati sve do 2. aprila", rekao je Ljajić.

Fudbalskim rečnikom, kako je kazao, Srbija ima dva ili tri igrača manje i to je realni odnos snaga, pa i onaj ko se ne bavi politikom vidi kakve su pregovaračke pozicije.

"Nije jednostavno i ne bih bio u koži onih koji pregovaraju i tu je Dačić preuzeo veliku odgovornost, a ne bih bio ni u koži Aleksandra Vučića, jer kao predsednik najveće stranke ima i najveću odgovornost", rekao je on.

Ljajić je naveo da je sasvim sigurno da ukoliko se na stolu, kada se ponovo budu sreli Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, nađe isti dokument, on će biti odbijen, budući da je sa stanovišta Srba koji žive na severu Kosova neprihvatljiv, kao što je neprihvatljiv i za Vladu Srbije.

Prema njegovim rečima, to što je bilo ponuđeno može se nazvati "Ahtisari minus", zbog čega je i neprihvatljiv, jer "Ahtisari plus" predviđa i univerzitet u Prištini.

Ljajić naglašava da Srbiji ne odgovara situacija zamrznutog konflikta.

"Na tom malom prostoru koji imamo moramo naći rešenje. Situacija zamrznutog konflikta uopšte nam ne odgovara, naročito odlaganje. Neće biti smaka sveta, živeće se i posle toga, borićemo se, ali to nije dobro rešenje, posebno ako u nedogled budemo odugovlačili taj proces", kaže Ljajić, koji je i predsednik SDPS.

Na pitanje ko će na kraju doneti konačnu odluku prihvata li se ponuda Brisela i Prištine, Ljajić odgovara da će se svako rešenje naći pred poslanicima u Skupštini Srbije i podseća da će poslanici imati priliku da postavljaju pitanja predstavnicima vlade i o Kosovu.

Odgovarajući da li se može očekivati da dođe do nekog novog egzodusa Srba sa Kosova ukoliko ne bude dogovora, Ljajić kaže da ne veruje da je to moguće i pored loših iskustava, jer smatra da je međunarodna zajednica mnogo uključena u celu situaciju i to bi bila "teška blamaža za nju", mnogo više nego za privremene institucije u Prištini".

Osvrćući se na evrointegracije zemlje i dobijanje datuma za početak pregovora, Ljajić je rekao da ako bi se rukovodili istraživanjima javnog mnjenja, "treba sve prekinuti", ali da svako ko želi neki drugi put, treba jasno da kaže koji je to put.

"Svako ko se raduje sadašnjoj krizi u EU, nije u pravu, jer to i nas pogađa", naglašava Lajić i dodaje da bi i Grčka i Kipar verovatno bankrotirali da nije EU.

On kaže i da pored raznih nepravednih odluka i dvostrukih aršina Unije, nije rešenje odustati od evrointegracija, jer i "kada plivate u reci ne gledate kakva je voda, već nastojite da se domognete druge obale".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track