Dačić i Tači potpisuju dogovor 2. aprila?
Foto: Beta

Kurir saznaje

Dačić i Tači potpisuju dogovor 2. aprila?

Politika -
Postoje velike šanse da se u narednoj rundi pregovora između Beograda i Prištine u Briselu postigne sporazum uz ustupke kosovske strane

BEOGRAD - Rešenje na vidiku.Dogovor između Beograda i Prištine mogao bi da bude postignut u sledećoj, devetoj rundi briselskih pregovora, saznaje Kurir iz diplomatskih izvora. Prema našim informacijama, Ketrin Ešton će ovoga puta na sto staviti predlog koji je bolji po srpsku stranu, pa je moguće da će 2. aprila, za kada je zakazan sastanak srpskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, dogovor biti i potpisan.- Prva ponuda je tako sačinjena da na njoj jednostavno nije mogao da se nađe potpis Ivice Dačića. Još uvek traju intenzivne konsultacije između Ketrin Ešton i Ivice Dačića, kako bi se pre „dana D“ definisao sadržaj konačnog dokumenta - otkriva sagovornik Kurira iz Brisela. On dodaje da bi ukoliko pregovori ne budu uspešni, ne bismo mogli da računamo ni na određivanje datuma za početak pregovora.I ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi Džejkobson rekla je juče da očekuje da će se u narednoj rundi razgovora postići dogovor. Ona je poručila da treba iskoristiti tu priliku, jer sledeće možda neće biti.- Urađen je težak posao i čestitam na fleksibilnosti i kreativnosti u dosadašnjem toku procesa. Nije na meni da komentarišem kako treba da izgleda konačan sporazum, ali treba da kažem da je istorijski trenutak za dogovor - rekla je Džejkobsonova.Ukoliko između Beograda i Prištine bude bio postignut bilo kakav dogovor, o tome će morati da se izjasni Skupština Srbije, saznaje Kurir.

Đurić: Nadamo se fleksibilnosti PrištineSavetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je juče da je moguće da posle 2. aprila bude održana još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine.- U razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice nastojimo da utvrdimo u kojoj meri su spremni da Prištinu poguraju ka fleksibilnijem stavu i izražavamo nadu da ćemo u narednoj rundi dijaloga biti svedoci takvog ponašanja - kazao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track