Dežer: Od Srbije tražimo isto što i od ostalih u EU

Objasnio

Dežer: Od Srbije tražimo isto što i od ostalih u EU

Politika -
Činimo taj poslednji korak i posle toga nema ništa što bi sprečilo učlanjenje Srbije u EU. Moramo da prođemo kroz proces ratifikacije, ali ovo je bio poslednji uslov“, istakao je Dežer

BEOGRAD - Evropska unija (EU) nije ništa novo zahtevala od Srbije, a da pre toga nije zahtevala i od svih drugih članica, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Gostujući u emisiji "Između dve vatre", Dežer je rekao da se sve to pogrešno doživljava i da sve što se sada zahteva od Srbije, tražilo se u svakom izveštaju u poslednjih deset godina.

Dežer je dodao da je Srbija deo procesa integracije u EU i da se vidi da Srbija ide u tom pravcu i dodao da je jasno da Srbija želi da se sprovode reforme, ali da će se videti "kako će to ići".

"Očekujemo da ministar pravde uzme u obzir sve preporuke i da se to odradi, i onda ćemo da vidimo kako će to da se sprovodi, i kada otvorimo poglavlje 23, videćemo da li će se zbilja sprovoditi reforme“, rekao je Dežer.

Govoreći o sporazumima koji su postignuti u Briselu u okviru dijaloga sa Prištinom, Dežer je istakao da su to veoma važni sporazumi.

"Videli smo da je dijalog proces koji traje već tri godine, napredujemo sa svakim dogovorom, devet tehničkih sporazuma, svi su bili korisni i teško je bilo doći do njih. Ovaj poslednji je bio još teži, pošto je nivo dijaloga na višem nivou, treba čestitati obema stranama".

"Deset rundi je bilo, mnogo razgovora u Briselu. Da ste me pitali pre četiri godine, verovatno ne biste mislili da je to moguće, a dešava se, i to je izuzetno postignuće“, rekao je Dežer.

On je rekao da je proces koji je počeo "zbilja istorijski".

"Činimo taj poslednji korak i posle toga nema ništa što bi sprečilo učlanjenje Srbije u EU. Moramo da prođemo kroz proces ratifikacije, ali ovo je bio poslednji uslov“, istakao je Dežer.

On je dodao da je Evropska komisija uvek imala gledište da treba da se započnu pregovori sa Srbijom.

"Danas je podnesen jedan izveštaj, Ešton i File su izvestili Savet da je ispunjeno što je postavljeno, pa je predloženo da se otpočnu pregovori. Očekujemo da se sprovedu sporazumi, da se podnese sporazum o energiji i telekomunikaciji i da se nastavi proces reforme u Srbiji“, rekao je Dežer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track