Najnovije vesti

Brisel: Nastavak razgovora o implementaciji sporazuma

Dijalog Beograda i Prištine

Brisel: Nastavak razgovora o implementaciji sporazuma

Politika
Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da će timovi za implementaciju briselskog sporazuma na današnjem sastanku razgovarati o redosledu realizacije dogovorenih tačaka i rokovima njihove primene

BRISEL - U Briselu će danas biti nastavljeni razgovori timova Beograda i Prištine o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, saopšteno je iz sedišta Evropske unije.

Jučerašnjoj rundi dijalog dva tima, koji je počeo pre podne i trajao do 20 časova u zgradi Evropske službe, prisustvovao je specijalni izaslanik EU na Kosovu Fernando Đentilini, a izjava za javnost nije bilo.

Beogradski tim predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a tu su i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović, dok prištinski tim predvodi zamenik premijera Hajredin Kuči.

Sporazum, koji su 19.aprila parafirali predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, predviđa široka ovlašćenja za zajednicu srpskih opština na Kosovu, pogotovo kada je reč o pravosuđu i policiji, a zadatak timova je da dogovore detalje o njegovom sprovođenju.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da će timovi za implementaciju briselskog sporazuma na današnjem sastanku razgovarati o redosledu realizacije dogovorenih tačaka i rokovima njihove primene.

Vlada Srbije je u ponedeljak dala saglasnost na parafirani tekst predloga sporazuma s Prištinom, a danas će biti održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici razmatrati vladin izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum.

Vlada Srbije je u utorak donela zaključak kojim je obrazovan tim za izradu plana implementacije Prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Odnos Beograda prema sporazumu, kako je ranije rečeno, zavisiće od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni planovi implementacije koji Beogradu ne bi odgovarali.

Zadatak tima je da izradi i dostavi vladi na usvajanje plan implementacije briselskog sporazuma, uključujući i vremenske rokove u skladu sa tačkom 12 tog sporazuma.

Razgovor o planu implementacije od suštinskog je značaja za dalju primenu sporazuma, pošto od njegove sadržine zavisi da li će sporazum voditi ka stvarnoj autonomiji za Srbe, rečeno je Tanjugu u izvorima bliskim državnom vrhu.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...