Najgrlatiji na KiM se bore za svoje privilegije

Intervju Momir Stojanović poslanik SNS

Najgrlatiji na KiM se bore za svoje privilegije

Politika -
Buka i bes Najglasniji protivnici bilo kakvog dogovora s kosovskim Albancima umešani su u kriminal. Ti ljudi, koje ja zovem dežurnim Srbima, boriće se za Kosovo do poslednjeg dinara koji Beograd izdvaja za njega

BEOGRAD - Do grla u kriminalu.- Anketni odbor za ispitivanje tokova novca na KiM posle praznika počeće s radom. Srbija je siromašna i mora da razmišlja o svakom dinaru, pogotovo zato što su najglasniji protivnici bilo kakvih dogovora s kosovskim Albancima umešani u kriminal. Ti ljudi, koje zovem dežurnim Srbima, boriće za Kosovo do poslednjeg dinara koji Beograd izdvaja za Kosovo - kaže za Kurir Momir Stojanović, bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije, poslanik SNS i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.Stojanović ističe da Anketni odbor ima nameru da odeli, kako kaže, „čestite Srbe koji su ostali na svojim ognjištima od Srba koji su pokupovali stanove po Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama, a sve to zloupotrebom novca koji Srbija izdvaja“.Ko su ti ljudi?- U proteklih 13 godina neki Srbi na KiM stalno su bili protiv istorijskog sporazuma s Albancima, ne toliko štiteći vitalne interese Srba na KiM, nego bojeći se da će sporazumom izgubiti svoje privilegije. U tom kontekstu, postavio bih pitanje poslovanja rudnika Trepča, poslovanje školstva i zdravstva na KiM, gde su, prema mojim saznanjima, prisutni ogroman kriminal i korupcija.Zašto DSS nije podržala formiranje Anketnog odbora?- Legitimno je pravo svake stranke, pa i DSS, da igra na kartu jedinog zaštitnika državnih interesa na KiM. Oni imaju svoje predstavnike na KiM, čiji je lider Marko Jakšić. Dok Vlada Srbija pokušava da sagleda srpsko pitanje na celom Kosovu, Srbi sa severa egocentrično pokušavaju da sačuvaju interese severa Kosova. Upravo ti lideri sa severa Kosova su najgrlatiji zato što bi se, ako Anketni odbor dobro uradi svoj posao, utvrdilo da njihove ruke i nisu tako čiste.Kako vidite budućnost Srba na Kosovu?- Ideja o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM veoma je dobra zato što će se pitanje Srba tretirati jedinstveno. Dobro je i za Srbiju što će moći bolje da kontroliše protok novca koji je namenjen za Zajednicu, jer ako postoje Skupština i Izvršno veće te Zajednice, onda će se protok novca proveravati na jednoj adresi.Kakva je bezbednosna situacija na KiM?- Ona je za sada je stabilna i ne bi trebalo očekivati bilo kakve incidente ni na severu Kosova. Kosovske bezbednosne snage neće praviti incidente zbog javnog mnjenja, ni zbog međunarodne zajednice, a na severu Kosova nema kapaciteta za tako nešto.

U odnosu na Albance, kriminalci sa severa su cvećke♦ Kako komentarišete izjave da je sever Kosova poligon za korupciju i kriminal na KiM?- To nije korektno jer kriminala na severu ima isto toliko, a možda i manje nego južno od Ibra. Ne kažem ni u jednom trenutku da ga nema, ali taj kriminal je zanemarljiv u odnosu na kriminal južno od Ibra, koji je međunarodnog karaktera i veoma širokog obima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track