Drecun: Nema alternative, mora doći do dogovora vlade i Srba sa KiM

Drecun: Nema alternative, mora doći do dogovora vlade i Srba sa KiM

Politika -
Drecun je naveo da predstavnici Srba sa Kosova koji se protive primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neće snositi nikakve sankcije

BEOGRAD - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da nema alternative i da mora da se postigne dogovor Vlade Srbije i Srba sa Kosova i Metohije o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Drecun je istakao da isključivo Vlada Srbije ima kapacitet da zaštiti interes Srba sa Kosova.

"Neko neće namerno da shvati to kao našu šansu i stvara sebi prostor za političko delovanje traženjem lošeg u svemu", rekao je Drecun.

Upitan da li do 12. maja, kada je najavljena poseta prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, očekuje da će se vlada i Srbi sa Kosova nešto dogovoriti, Drecun je istakao da ne postoji alternativa i da do dogovora mora doći jer samo Vlada Srbije ima kapacitet da zaštiti njihove interese.

"Niko nema kapacitet da zaštiti interes Srba na Kosovu kao vlada. Nikakvi pojedinci i partije čak ni strani državnici. Polazna i završna ocena je da niko kao vlada ne može da zaštiti njihove interese", istakao je on.

Drecun je naveo da predstavnici Srba sa Kosova koji se protive primeni sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neće snositi nikakve sankcije.

"Vlada u Beogradu štiti interese dela svog naroda, a time i vitalne državne interese. U protivnom će se radovati Priština", dodao je on.

Drecun je još jednom istakao da će Zajednica srpskih opština na severu Kosova "na sve načine" biti povezana sa Beogradom. Kako je kazao biće povezana finansiranjem i matičnim knjigama i neće biti ukinuta radna mesta.

"Što se nas tiče rođena deca imaće jedan list rođenih, ali ako žele zbog slobodnog kretanja ili nečeg drugog da uzmu i kosovski biće upisani i tamo. To je formalna stvar", naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track