Tači neće zajednicu srpskih opština
Foto: Beta

Premijer Kosova izigrao i Brisel i sporazum

Tači neće zajednicu srpskih opština

Politika -
Da li će i kad pregovori biti nastavljeni, zavisi pre svega od spremnosti Prištine da radi na primeni sporazuma, kaže Marko Đurić

BEOGRAD - Lopta je u rukama Brisela i Prištine - da li će i kad biti nastavljeni razgovori o planu implementacije briselskog sporazuma, zavisi od njih.Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije, za Kurir kaže da srpska strana traži da se pregovori nastave bilo kad i bilo gde.- Da li će i kad pregovori biti nastavljeni, u ovom trenutku zavisi pre svega od spremnosti Prištine da radi na primeni sporazuma - rekao je Đurić.Kako Kurir saznaje iz diplomatskih izvora, Priština želi da na krajnje perfidan način raspusti sve postojeće institucije na severu Kosova i napravi vakuum do formiranja zajednice srpskih opština.- Priština želi da se odmah raspuste sve institucije na severu Kosova i da taj period iskoristi da bi popravila svoju poziciju, ali i umanjila nezadovoljstvo Albanaca, koje je sve veće zbog sporazuma. Priština sad na sve načine pokušava da se zajednica srpskih opština uopšte ne formira ili da se njeno formiranje što više odloži - kaže izvor Kurira i dodaje da Beograd, ali i Brisel insistiraju na tome da se prvo formira zajednica srpskih opština.Podsećamo, poslednji briselski sastanak dva tima za primenu sporazuma propao je pre dva dana jer ga je albanska strana demonstrativno napustila. Tad je mnogo besan bio šef albanskog tima i zamenik premijera Hajredin Kuči, koji je bukvalno izleteo iz sale za pregovore desetak minuta pre ostalih članova kosovske delegacije. Dva tima trebalo je da pripreme teren za razgovor dva premijera o imovini, Crkvi i uključivanju Srba u institucije pokrajine.

Tači i Dačić potpisuju sporazum 21. maja?♦ Albanski mediji objavili su da će premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači 21. maja u Briselu zvanično potpisati sporazum o normalizaciji odnosa.Do tada bi trebalo da se postigne saglasnost o planu za sprovođenje sporazuma, o čemu u dva navrata nije bilo dogovora, a dve strane su se međusobno optuživale za neuspeh. Još nije utvrđen tačan datum kad će sporazum biti potpisan, ali razlog za kašnjenje ne treba tražiti na Kosovu, odgovornosti je na Briselu i Beogradu.se istaknu za skupštinskom govornicom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track