Dačiću, Vučiću, Dinkiću, ko u Vladi štiti Đilasa?

Godinu dana od promene vlasti nema kontrole rada gradonačelnika

Dačiću, Vučiću, Dinkiću, ko u Vladi štiti Đilasa?

Politika -
Verica Barać još pre šest godina tražila reviziju troškova izgradnje Mosta na Adi, ali joj iz Gradske uprave nisu dali dokumentaciju. Vlada još uvek ignoriše tu inicijativu

BEOGRAD - Najstrože čuvana državna tajna.Iako je Verica Barać, pokojna predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, još pre šest godina ukazivala na to da gradska vlast s Draganom Đilasom na čelu rasipa novac građana na Most na Adi i tražila reviziju troškova zbog sumnje u finansijske malverzacije, niko od nadležnih državnih organa još nije pokrenuo kontrolu.Most samo u kampanji- Ako se ne napravi revizija troškova i zbog toga niko ne odgovara, onda smo potonuli na onu stranu gde smo mislili da nećemo, u gvatemalski sindrom. Mora da se uradi eksterna revizija svih troškova i tamo gde se nađu nepravilnosti, neko mora da odgovara - apelovala je Baraćeva još pre šest godina.U međuvremenu, promenila se vlast, a naprednjaci, koji su tokom prošlogodišnje izborne kampanje prozivali gradonačelnika zbog mosta i tražili ugovore i konačnu cenu, naprasno su „zaboravili“ na Đilasovu ćupriju. Već godinu dana niko nije pokrenuo pitanje kontrole troškova. Kurir je pitao lidere vladajuće koalicije Ivicu Dačića, Aleksandra Vučića i Mlađana Dinkića zašto ne pokreću reviziju troškova gradnje mosta i imaju li nameru to da učine, ali niko nije odgovorio.Ipak, Borba Verice Barać neće biti uzaludna, jer će Savet za borbu protiv korupcije ponovo tražiti od Grada svu dokumentaciju i počeće da „češlja“.Đilas krije ugovore- Verica je tražila ugovore od Grada, ali ih nije dobila. U Gradu tvrde da se ne može znati konačna cena mosta dok se ne završe radovi. Međutim, kao sudija vam tvrdim da ne mogu da kažu da ne znaju cenu jer kad se zaključi građevinski ugovor, mora imati predračunsku vrednost. Savet će pokušati da dobije te ugovore i predračunsku cenu - kaže Jelisaveta Vasilić, članica tog saveta, i dodaje:- I dalje smatramo da treba uraditi reviziju troškova, na tome ćemo insistirati.I ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić bio je protiv gradnje Mosta na Adi. On je još pre pet godina, kao tadašnji ministar infrastrukture, rekao da je most „veoma atraktivan, ali nepraktičan i nepotreban“. Mrkonjić kaže za Kurir da i danas isto misli. Na pitanje zašto onda na sednicama Vlade ne traži reviziju troškova gradnje mosta, on odgovara:- Most na Adi je gradska investicija. Odluka o gradnji je gradska i taj most je u nadležnosti Grada. Vlada nema ništa s tim i ne može da pokreće pitanje troškova.Međutim, Andreja Mladenović iz DSS kaže da Vlada to pitanje može da reši slanjem budžetske inspekcije.

Stefanović: Očekujem da državni organi reagujuPotpredsednik SNS Nebojša Stefanović, koji je tokom prošlogodišnje izborne kampanje bio jedan od najglasnijih kritičara Đilasovog mosta, kaže da očekuje da će nadležne državne institucije istražiti i cenu, kao i sve ostale detalje vezane za to pitanje.- Svakako je dobro zbog građana Beograda da znamo istinu koliko košta Most na Adi. Važno je da saznamo koliko će još novca biti potrebno da se čitav projekat završi, a potrebno je da čujemo i mišljenje stručne javnosti. Uveren sam u to da je most s pristupnim saobraćajnicama mogao da košta manje, pa kao građanin Beograda želim da znam da li je naš novac upotrebljen na najbolji mogući način.Nemamo uvid u troškovePredsednik DRI Radoslav Sretenović kaže da ta institucija od 2010. godine nema uvid u troškove izgradnje mosta. Upitan da li će DRI pokrenuti reviziju troškova, odgovorio je:- Ne mogu da vam kažem tačno, kad bude rađena kontrola gradskog budžeta, radićemo i most.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja