EU: Zeleno svetlo može da bude datum za Srbiju
Foto: Kurir

Dežer pogrešno protumačen

EU: Zeleno svetlo može da bude datum za Srbiju

Politika -
To su rekli izvori EU u Briselu koji su naveli da "Dežerova izjava nije dovoljno objašnjena", jer je on govorio samo o proceduri posle odluke o pregovorima. Prošlog juna je Evropski savet dao "zeleno svetlo" za pregovore s Crnom Gorom koji su praktično odmah počeli međuvladinom konferencijom EU-Crna Gora

BRISEL - Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer je govorio o postupku koji sledi pošto vođi Evropske unije daju "zeleno svetlo" za pokretanje pregovora o članstvu s nekom zemljom, a to "zeleno svetlo" može značiti i utvrđivanje datuma, jer o tome isključivo odlučuju članice EU.

To su rekli izvori EU u Briselu koji su naveli da "Dežerova izjava nije dovoljno objašnjena", jer je on govorio samo o proceduri posle odluke o pregovorima. I, kako su ukazali, prošlog juna je Evropski savet dao "zeleno svetlo" za pregovore s Crnom Gorom koji su praktično odmah počeli međuvladinom konferencijom EU-Crna Gora, dok je u slučaju Hrvatske rečeno da nema prepreka da pregovori počnu, ali tek posle više meseci.

Ovakvo objašnjenje je dato posle izjave srpskog premijera Ivice Dačića da će Srbija biti prevarena ukoliko ne dobije povoljnu odluku Saveta Evropske unije o datumu početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Dačić je time reagovao na izjavu Dežera i predočio da je bilo dogovoreno da se postigne Briselski sporazum s Kosovom, usvoji plan njegovog sprovođenja i da počne sprovođenje, te da će uslediti pozitivna odluka o dobijanju datuma.

"Ako bude drugačije, Srbija to neće lako prihvatit", rekao je Dačić i upozorio da bi negativna odluka mogla da "ozbiljno ugrozi" sprovođenje Briselskog sporazuma.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, je izjavila da je šef delegacije Evropske komisije Dežer samo objašnjavao "opšti postupak...a odluku o pregovorima o članstvu će doneti zemlje članice EU krajem meseca".

Portparolka Kocijančič je želela da naglasi da je "naš stav veoma jasan - u toku su veoma važni poslovi oko primene sporazuma (Beograd-Priština), to je od presudne važnosti i svi naši napori idu u tom pravcu".

Drugi zvaničnici u EU su agenciji Beta želeli da naglaše da su i visoka predstavnica Ešton i komesar Štefan File u poslednjoj oceni upućenoj Savetu ministara EU "stavili do znanja da su za početak pregovora...u očekivanju da sporazum počne da se temeljito i nepovratno primenjuje".

To je bilo i objašnjenje na opasku da je Dežer, kako je to preneo jedan medij u Beogradu, stavio do znanja da "misli da Srbija može da očekuje ono što su predložili visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File - da se krene ka otpočinjanju pregovora", govoreći o "zelenom svetlu" a ne datumu za pregovore.

"Niko u Evropskoj komisiji", želeli su da naglase izvori u Briselu, "ne može predviđati ili unapred govoriti kakva će biti odluka Evropskog saveta, dakle zemalja-članica EU i otud se i Dežerova izjava može shvatiti samo kao objašnjenje šta sledi posle "zelenog svetla", što smo videli da može biti različito na primerima Crne Gore i Hrvatske".

Srpski premijer Dacic je 22. maja po dogovoru s kosovskim premijerom Tacijem o primeni Sporazuma, istakao da dogovor o primeni potvrđuje postojanje "ozbiljne namere" da se do kraja godine sprovede sporazum, koji i nije pravljen da bi bio primenjen do 28. juna, kad vođe Evropske unije treba da odluče o datumu pregovora sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track