Đurić: Novac za institucije na severu do formiranja zajednice opština

Đurić: Novac za institucije na severu do formiranja zajednice opština

Politika -
Sve je to moguće učiniti do septembra ukoliko bude volje kod albanske strane da se tok formiranja institucija odvija neometano, rekao je savetnik predsednika Srbije

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije i šef šef tima za primenu sporazuma sa Prištinom Marko Đurić izjavio je danas da će Srbija nastaviti da finansira srpske institucije na Kosovu sve dok ne budu uspostavljene institucije zajednice srpskih opština, koje bi preuzele sve nadležnosti i ljudstvo.

"Sve je to moguće učiniti do septembra ukoliko bude volje kod albanske strane da se tok formiranja institucija odvija neometano", rekao je Đurić.

On je dodao da zajednica srpskih opština danas počinje da funkcioniše u svojoj pripremnoj fazi, što, kako je objasnio, znači da i oni koji su do sada smatrali srpske opštine pararelnim i nelegalnim to više ne mogu da kažu.

"Ovim je to pitanje pararelnih institucija skinuto sa dnevnog reda i upravljački tim ima zadatak da izradi nacrt statuta zajednice kojim će biti definisane izvorne nadležnosti. To je novi kvalitet u odnosu na plan sprovođenja i u odnosu na osnovni sporazum i to znači da će srpska zajednica neposredno urediti svoj život i svoje nadležnosti", rekao je Đurić.

Govoreći o predstojećem sastanku premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Đurić je kazao da će sigurno razgovarati o aktuelnim temama u dijalogu - amnestiji, energetici i telekomunicijama i o onome što je neophodno da se se reši na najvišem političkom nivou.Upitan za zakon o amnestiji, Đurić je kazao da je njegovo usvajanje preduslov za sprovođenje dela sporazuma koji se tiče pravosuđa, pa čak i policije.

"Mi imamo dobru volju da se zakon o amnestiji, koji će biti sveobuhvatan i koji će obuhvatiti ne samo klasična krivična dela, nego i poreske prekršaje i dugove za struju, usaglasali u narednih nekoliko dana", naveo je Đurić i dodao da je teret izmena zakona u više od 90 odsto slučajeva na kosovskoj strani.Srbija će, prema njegovim rečima, usvojiti ustavni zakon kojim će regulisati položaj autnonomne pokrajine u okviru Srbije i legalizovati nadležnosti koje pokrajina u ovom trenutku obavlja.

"Da bismo mogli da sprovedemo sve dogovore u oblasti pravosuđa i policije, pa i političke nadleznosti koje Priština trenutno i bez naše saglasnosti vrši, mi treba da usvojimo ustavni zakon kojim ćemo regulisati vezu Beograda i Prištine na način na koji je to predviđeno u preambuli", naveo je savetnik predsednika Srbije.

On je dodao da nema precizno definisanog roka za tako nešto, ali da je to neophodno da se uradi da bi proces bio završen.Upitan za uslov da srpski predstavnici u institucijama moraju da imaju kosovsko državljanstvo, Đurić je rekao da tom zahtevu nije udovoljeno i da u planu sprovođenja i u osnovnom sporazumu nije bilo pomena o bilo kojim kriterijuma, a pogotovo ne o državljanstvu za obavljanje funkcija u pokrajini.

Kada su u pitanju telekomunikacije, Đurić je objasnio da Priština nije spremna da prihvati kompromis po kojem bi se legalnim operaterima dozvolilo nesmetano funicionisanje na Kosovu u zamenu za ustupanje pozivnog broja."Videćemo da li će na tako nesto biti spremni u narednom periodu. Mislim da je to stvarnost na koju će morati da se pomire ukoliko žele autonomiju u oblasti telekomunikacija", zaključio je Đurić.

http://www.youtube.com/watch?v=JhunJ3XHWkY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track