Radna večera: Postignut delimičan dogovor, nastavak ujutru
Foto: Fonet

Implementacija Briselskog sporazuma

Radna večera: Postignut delimičan dogovor, nastavak ujutru

Politika -
Po završetku razgovora delegacija Srbije nije davala izjave za javnost, dok je Tači potvrdio da je postignut napredak, ali bez konačnog dogovora...On je rekao da će se razgovori po radnim grupama nastaviti i narednih dana a da će se s Dačićem ponovo sastati 8. jula u Briselu

BRISEL - Radna večera u kabinetu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kojoj prisustvuju premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Hašim Tači završena je nešto posle dva sata ujutru . Ketrin Ešton je insistirala da se razgovori nastave bez obzira na sitne sate. Posle pet sati pregovora postignut je delimičan dogovor, pa će razgovori biti nastavljeni u petak ujutru...

Radna večera u Briselu počela je nešto pre 21 sat i trajajala je skoro pet sati. Sastanak na kome su vođeni teški razgovori o svim spornim pitanjima vezanim za implementaciju briselskog sporazuma, usledio je nakon runde tehničkog dijaloga u kojoj nije postignut konkretan dogovor.

Na stolu su bila sva otvorena pitanja - energetika, telekomunikacija, zakon o amnestiji na Kosovu i Metohiji, održavanje izbora na KiM,

Po završetku razgovora delegacija Srbije nije davala izjave za javnost, dok je Tači potvrdio da je postignut napredak, ali bez konačnog dogovora...On je rekao da će se razgovori po radnim grupama nastaviti i narednih dana a da će se s Dačićem ponovo sastati 8. jula u Briselu.

Tači je, uoči sastanka, novinarima rekao da će večeras biti reči o svim do sada nerešenim pitanjima, uključujući struju, telekomunikacije i amnestiju i dodao da je optimista da će večeras doći do dogovora o svim spornim pitanjima.

"Drago mi je što je srpska strana pokazala spremnost za implementaciju briselskog sporazuma i ohrabren sam time", rekao je Tači novinarima uoči večere.

Premijer Dačić i prvi potpredsednik Vučić nisu davali izjave medijima, ali je Dačić juče novinarima u Beogradu rekao da je večerašnji sastanak ključan, jer od njega zavisi šta će se nalaziti u pismu Ketrin Ešton i komesara za pridruživanje Štefana Filea članica EU vezano za napredak Srbije i ispunjavanje uslova za dodeljivanje datuma za početak pregovora.

Dačić je istakao da će tema tog sastanka biti sve ono o čemu dve strane nisu uspele da se dogovore na sastancima radnih grupa za implementaciju.

"Želimo da ispunimo što više kada je reč o implementaciji sporazuma", rekao je Dačić i dodao da će srpska delegacija biti konstruktivna.

Portparolka visoke predstavnice Maja Kočijančić rekla je ranije danas novinarima da će tema razgovora biti napredak u primeni briselskog sporazuma.

"Oni će razgovarati u okviru plana primene koji je bio usvojen pre nekoliko nedelja", rekla je Kocijančićeva novinarima i dodala da će to biti "prilika da se napravi procena dosadašnjeg napretka u primeni sporazuma iz aprila".

Radna večera je usledila posle runde tehničkog dijaloga, koji je na nivou radnih grupa za policiju i pravosuđe počeo u četvrtak ujutru, a završen popodne.

Šefica kosovske delegacije Edita Tahiri rekla je novinarima u Briselu da na tehničkom nivou nije postignut konkretan dogovor, ali da je ostvaren određeni napredak u pravnim i bezbednosnim pitanjima.

"Dogovorili smo integraciju Srba koji to žele u kosovske institucije, ali nismo mogli da prevladamo jaz koji imamo oko energije i telekomunikacija", izjavila je Tahiri, a prenela Slobodna Evropa.

Kako je novinare obavestila portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič, Ešton će, zajedno s komesarom za proširenje Štefanom Fileom, u petak posle završetka pregovora sastaviti kratko pismo kojim će zemlje članice obavestiti o napretku u sprovođenju briselskog sporazuma.

"To pismo će biti poslato svim zemljama članicama u kontekstu rasprave na ministarskom savetu u Luksemburgu u utorak", rekla je Kocijančičeva.

Ministarski savet, koga čine šefovi diplomatija zemalja članica EU će u utorak pripremiti predlog zaključaka o početku pregovora o pridruživanju sa Srbijom, a šefovi država vlada doneti odluku na samitu u Briselu 28. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track