BRISEL: Vučić traži datum odmah
Foto: Zorana Jevtić

VEČERA KOD EŠTONOVE

BRISEL: Vučić traži datum odmah

Politika -
Cilj odlaska srpskog vicepremijera na radnu večeru bio je da prenese jasnu poruku da Srbija insistira na početku pristupnih pregovora sa EU u oktobru

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pridružio se u četvrtak radnoj večeri koju je u Briselu organizovala visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton kako bi preneo jasnu poruku da Srbija insistira na početku pristupnih pregovora sa EU u oktobru.

List navodi da je prema prvobitnom planu, u sedištu EU trebalo da se sastanu premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači, ali je Vučić "u poslednjem trenutku prelomio da pojača stranu Beograda".

Razlog za to su različiti stavovi unutar srpskog državnog vrha, povodom predstojeće odluke Evropskog saveta koja se očekuje na Vidovdan."Vučić tvrdo insistira da se iz Brisela precizno i bez odlaganja odredi oktobar kao mesec u kome će otpočeti pregovori, dok premijer Dačić, navodno, nešto pomirljivije gleda i na eventualnu odluku o odlaganju početka pregovora za decembar ili januar sledeće godine", navode beogradski list.

Eštonova: Dačić i Tači postigli opipljiv napredak

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači su "postigli saglasnost o nizu otvorenih pitanja, posebno o policiji, pravosuđu i opštinskim izborima", saopštila je jutros u zoru visoka predstavnica Evropske unije. Ketrin Ešton je istakla da će izvestiti zemlje-članice EU da su "dve strane učinile opipljive korake ka vidnom i postojanom poboljšanju svojih odnosa".

Posle petočasovnog sastanka s Dačićem i Tačijem, Eštonova je naglasila da će takvu poruku poslati "imajući u vidu sastanke Saveta (ministara EU) i Evropskog saveta iduće nedelje". Predstavnica je u saopštenju predočila da je u susretu Dačić-Tači "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak".

Eštonova i evropski komesar Štefan File danas treba da pismom izveste članice EU o napretku Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa. To je od presudne važnosti za moguću odluku šefova diplomatija i vođa EU o datumu pregovora o prujemu Srbije u EU, i o početku pregovora s Kosovom o sporazumu o pridruživanju.

"Mi smo razmotrili posao koji su radne grupe obavile proteklih nedelja u vezi s glavnim elementima Plana za primenu aprilskog sporazuma", navela je Ešton i ocenila da je "obavljen valjan posao i ostvaren opipljiv napredak".

"Želim da odam priznanje premijerima Tačiju i Dačiću, i njihovim timovima za predanost i težak rad i očekujem dalji napredak normalizacije odnosa, u skladu s aprilskim sporazumom i planom primene", zaključila je visoka predstavnica EU.

http://www.youtube.com/watch?v=uvUFcsguhPg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track