Samo 1.050 bogatih prijavilo porez

Rok 30. jun

Samo 1.050 bogatih prijavilo porez

Društvo -
Ta brojka je za mene niska, pošto znamo da ih sigurno ima više, kaže direktor Poreske uprave Ivan Simič

BEOGRAD - Poreska uprava je do sada primila 1.050 prijava imovine poreskih obveznika čija je imovina vrednija od 320.000 evra, izjavio je danas direktor Poreske uprave Ivan Simič, koji očekuje da će taj broj do kraja roka, 30. juna, bude 1.500.

"Ta brojka je za mene niska, pošto znamo da ih sigurno ima više. Imaju još devet dana, tako da očekujemo da svi čekaju poslednji dan, ali opet ne može doći 1.000 prijava poslednjih dana", rekao je Simič za RTS.

On je dodao da će po isteku roka Poreska uprava ići u kontrolu, objašnjavajući da je jedna od kazni za neprijavljivanje imovine tri odsto imovine koju nisu prijavili.

Govoreći o naplati poreza u ovoj godini, Simić je pojasnio da se naplata u prva tri meseca nije radila zbog Zakona o reprogramu poreskog duga i da je Poreska uprava počela sa naplatom u aprilu i maju.

U aprilu je ona, kako je dodao, bila dosta dobra, a u maju je stalo, pa je Poreska uprava primetila da nema para i da su mnoge firme u stečajevima.

"Ali, to nije nikakav izgovor. Moramo dalje da radimo na naplati i pronađemo nove načine za to", naveo je Simić.

Kada je u pitanju suzbijanje sive ekonomije, Poreska uprava, kako je dodao, ima stalne kontrole. U kontroli pretprošle godine otkriveno je 60 odsto nepravilnosti, a prošle sedmice 75 odsto nepravilnosti, rekao je Simić i najavio da će Poreska uprava nastaviti kontrole i u idućim danima i pored toga što su joj resursi ograničeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track