Nikolić: EU na ispitu, Ader: Bezrezervna podrška
Foto: Tanjug

Dvodnevna poseta

Nikolić: EU na ispitu, Ader: Bezrezervna podrška

Politika -
Ako smo zaslužili početak pristupnih pregovora, neka nam kažu zašto pregovori ne počinju, a ako nismo, šta još treba da učinimo da počnu pregovori, naveo je predsednik Srbije
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Mađarski predsednik Janoš Ader započeo posetu Srbiji sastankom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Predsednik Srbije izjavio je da je EU u petak 28. juna na velikom ispitu poštovanja sopstvenih pravila i pozvao Uniju da proceni da li je Srbija ispunila iste uslove kao i druge zemlje.

"Ako smo zaslužili početak (pristupnih pregovora), neka nam kažu zašto pregovori ne počinju, a ako nismo, šta još treba da učinimo da počnu pregovori", rekao je Nikolić posle susreta sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom.

Nikolić je rekao da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme nezavisno od odluke ministara i lidera EU o početku pristupnih pregovora, zato što srpske vlasti žele da urede državu po evropskim standardima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Ader je rekao da Mađarska bezrezervno podržava Srbiju na evropskom putu i da će tako biti i 28. juna, na sastabku lidera EU u Briselu.

"Srbija je mnogo toga učinila u poslednjih nekoliko meseci i godina kako bi se započeli pregovori i računam na pozitivnu odluku", rekao je mađarski predsednik.

Predsednik Mađarske Janoš Ader stigao u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će se sastati sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Nikolić je Adera dočekao ispred Palate "Srbija" uz intoniranje himne dve zemlje. Nakon sastanka dvojice predsednika uslediće razgovori državnih delegacija Srbije i Mađarske.

Nakon sastanka s Nikolićem, predsednik Mađarske će sastati i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, saopštila je Vlada Srbije.

Uoči posete mađarskog predsednika, premijer Ivica Dačić rekao je da Srbija i Mađarska žele da stave tačku na probleme iz prošlosti i da unaprede saradnju, pre svega na ekonomskom planu.

Dačić je rekao da su se najviši državni zvaničnici Srbije i Mađarske dogovorili da normalizuju i unaprede odnose dve zemlje.

Janoš Ader će se u sredu obratiti poslanicima u Skupštini Srbije, na Trećoj posebnoj sednici, koju je tim povodom sazvao predsednik parlamenta Nebojša Stefanović.

Nikolić i Ader zajedno odaju poštu žrtvama u Čurugu

Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader posetiće sutra Čurug, u opštini Žabalj, gde će zajedno položiti vence na spomenik mađarskim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu, najavila je Pres služba predsednika.Nikolić i Ader, koji je u poseti Srbiji, tokom posete Čurugu, posetiće muzej "Topalov Magacin", gde će takođe položiti vence, a zatim obići Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg.Predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader složili se da je sutrašnje zajedničko odavanje pošte žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti istorijski događaj uz poruku da istoriju treba ostaviti istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda.Predsednik Srbije je posle razgovora sa mađarskim kolegom u Beogradu istakao da je zajednički pomen stradalim žrtvama u Raciji 1942. godine, kao i tokom odmazde 1945. godine, čin simboličkog istorijskig pomirenja."Time je zatvoreno teško poglavlje odnosa Srbije i Mađarske. Od danas istoriju ostavljamo istoričarima, a budućnost saradnji dva naroda", rekao je Nikolić na zajedničkoj konfereniji za novinare sa predsednikom Aderom u Palati Srbija."Reč je o istorijskom događaju kojim će se zaključiti otvoreno poglavlje u odnosima dve zemlje dugo 70 godina", kazao je Ader.Ader je ocenio da je Skupština Srbije prošlog petka donela veoma važnu odluku time sto je usvojila Deklaraciju o osudi zločina nad mađarskim stnovništvom u Vojvodini 1944. i 1945.godine.Prema njegovim rečima, Srbija, koja želi da uđe u EU time je dala dobar primer i zemljama koje su članice Unije.On je rekao da će sutra biti ispunjen dogovor dva predsedsednika postignut prilikom Nikolićeve posete Budimpešti i da će se "zajednički pokloniti žrtvama srpske i mađarske nacionalnosti" u Čurugu.

http://www.youtube.com/watch?v=NEL5xTuS85Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track