Bilt i Špindeleger: Otvoriti put Srbiji za pregovore sa EU
Foto: BETA AP

Bilt i Špindeleger: Otvoriti put Srbiji za pregovore sa EU

Politika -
Ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije i ministar spoljnih poslova Švedske poručili su danas da bi trebalo otvoriti put za pregovore o članstvu za Srbiju

BEOGRAD - Ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Mihael Špindeleger i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt poručili su danas da bi trebalo otvoriti put za pregovore o članstvu za Srbiju i dozvoliti Kosovu da počne pregovore o stabilizaciji i pridruživanju i da u tom pogledu od Evropskog saveta očekuju jasan politički signal.

"Ali iznad svega on šalje snažan signal za ceo region Balkana. Normalizacija između Srbije i Kosova će staviti tačku na destabilizujuće nacionalističke ambicije", poručili su Špindeleger i Bilt u autorskom tekstu "EU mora da bude spremna da ispoštuje svoje obaveze".

Kako su istakli, to je korak unazad za one koji se zalažu za etničke države i one, koji žele da poravnaju stare račune. I lideri Beograda i Prištine pokazali su šta se može postići uz ključni element vizije i političku hrabrost.

"Dogovor između Srbije i Kosova treba posmatrati u širem regionalnom kontekstu. Poruka je ovde jasna: pragmatizam i kompromis - a ne tvrdoglava blokada - jeste način za prevazilaženje prepreka i postizanje dobrosusedskih odnosa. Svim ljudima treba dati opipljive prespektive za bolju budućnost", ukazuju Špindeleger i Bilt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track