Bogosavljević: SNS sam na vrhu!
Foto: Dado Djilas

Bogosavljević: SNS sam na vrhu!

Politika -
Direktor Ipsos Stratedžik marketinga rekao je daje SNS uvećao svoje biračko telo, SPS neznatno smanjio, dok je DS bitno smanjio, tako da su se veoma mnogo promenili procenti

BEOGRAD- Direktor Ipsos Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević izjavio je da je najjača stranka SNS još jača nego što je bila, a popularnost lidera SNS Aleksandra Vučića je neuporedivo veća nego što je bila i mnogo veća od bilo kog drugog političara.

Iako je normalno i uobičajeno da se posle izbora smanji broj građana koji znaju za koga bi glasali, SNS je uvećao svoje biračko telo, SPS neznatno smanjio, dok je DS bitno smanjio, tako da su se veoma mnogo promenili procenti koji pokazuju koji deo opredeljenih birača bi sada glasao za neku stranku, rekao je Bogosavljević.

"Velika promena je da smo u dugom periodu imali vodeći dvojac, u kome je SNS za nijansu prednjači ispred DS-a, da je koalicija oko SPS-a bila između, i nekoliko stranaka koje su branile ili napadale cenzus, a da danas imamo usamljeni SNS u liderskoj poziciji, a da se u sredini bore DS i koalicija oko SPS-a, dok je oko cenzusa manje-više ista situacija sa DS S-om i LDP-om iznad i SRS-om i URS-om mahom ispod cenzusa", kazao je on.

"Predsednik Nikolić je političar koji je visoko kotiran, ali ne znam da li može da bude zadovoljan rejtinzima s obzirom na to da po različitim metoda merenja on sada nije najbolje rangiran, a u prethodnim godinama je veoma često bio u liderskoj poziciji", rekao je Bogosavljević.

Ova vlada se doživljava kao uspešna i od nje se očekuje, prema istraživanjima, da može da bude uspešna i u rešavanju ekonomskih problema.

"To naravno niti je lako, niti može biti tačno bez niza dodatnih uslova - ali daje kredibilitet vladi i premijeru (Ivici) Dačiću, čija popularnost je u dugoročnom uzlaznom trendu, ali uz povremene oscilacije zbog skandala i optužbi koje se povremeno vezuju javno za SPS", rekao je Bogosavljević.

"SNS je svoju predizbornu kampanju bazirao na antikorupcijskim porukama pre svega i sada se doživljava kao stranka koja ispunjava svoja obećanja - pa i obećanja data posle formiranja vlade, na primer, da će rešavati i rešiti probleme evropskih integracija Srbije. Moglo bi se još dosta dodatno analizirati, ali sve vodi jednom jasnom zaključku, a to je da je SNS u izuzetno dobroj pregovaračkoj poziciji pred najavljenu rekonstrukciju", rekao je Bogosavljević.

Objašnjavajući s kakvim ko kartama ulazi u te razgovore, on je naveo da je "olakšavajuća okolnost" za SNS to što, iako kao najveća stranaka u vlasti i najpopularnija stranka mora da nosi i najveću odgovornost, u formalnom smislu to nije tako.

"Zato je normalno da od njih potiču u ovom trenutku i kritike na račun sopstvene vlade i zahtevi za njenim efikasnijim komponovanjem. Kako je SNS prvi pokazao i kritički stav prema sopstvenim ministrima, ostali partneri u vlasti su se našli u nezavidnom položaju da su prinuđeni da u rekonstrukcijski bubanj stave i imena najbližih saradnika, pa čak i pozicije koje imaju sami lideri", istakao je Bogosavljević.

On je dodao da je, iako svi tvrde da se ne plaše izbora, jedino SNS u poziciji da ih se stvarno ne plaši, tako da u pregovorima može da insistira na nečemu do čega im je stalo, ne vodeći računa da li će se neko naljutiti i napustiti koaliciju, jer njima bi izbori i prekomponovanje koalicije sasvim sigurno najmanje smetali.

Sudeći po iskustvu da rejting meren brojem ljudi koji glasaju za nekoga raste bar dvadesetak procenta kada se raspišu izbori, verujem da će SNS rasti. Izvesno vreme će još rasti i ako ne bude izbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track