Analitičari o rekonstrukciji: Biće otpora, politička elita ne voli promene!

Analitičari o rekonstrukciji: Biće otpora, politička elita ne voli promene!

Politika -
Dejan Vuk Stanković kaže da će biti dosta otpora budući da političke elite ne vole promene , a rekonstrukcija podrazumeva i češljanje u javnim preduzećima

BEOGRAD - Rekonstrukcija vlade i provera rezultata njenog rada trebalo bi da postane deo političke prakse u Srbiji, a najavljene promene politike i ciljeva, kako smatraju, trebalo bi da budu usmerene pre svega na jačanje ekonomije, saglasni su analitičari.

Oni su međutim, izneli različita mišljenja kada je reč o potrebi promene aktuelnog koalicionog sporazuma.

"Realno je da rekonstrukcija donese značajnu promenu u vladi s obzirom na činejnicu da je postoji saglasnost o neophodnosti da se rekonstrukcija sa reči prenese na delo", rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Sa rekonstrukcijom, kako kaže, unose se novi principi preispitivanja učinka i sprečava dosadašnja praksa da kada stranke raspodele ministarstva imaju diskreciono pravo nad pitanjem funkconisanja tih ministarstava.

"Pošto se radi o inovaciji a političke elite ne vole promene verovatno će biti i dosta otpora budući da ona podrazumeva i češljanje u javnim preduzećima", rekao je Stanković.

Stanković od današnjeg prvog zvaničnog razgovora koalicionih partnera o rekonstrukciji vlade očekuje definisanje kontura rekonstrukcije vlade i utvrđivanje operativnog plana o načinu njenog sprovođenja.

Rekonstrukcija, upozorava, neće biti predmet jednostavnih razgovora, jer je očigledno "da će rekonstruisani biti i oni koji imaju značajne funkcije u strankama, što izaziva političke turbulencije unutar samih stranaka".

Stanković veruje da rekonstrukcija nema za cilj promenu pozicija stranaka unutar vladajuće koalicije koja je zasnovana na koalicinom sporazumu prošle godine s ciljem "da nosioci funkcija postanu odgovorniji i efikasniji".

"Suštinska promena koalicionog sporazuma koja bi podrazumevala rekonstrukciju lidera teško je zamisliva, jer bi za rekonstrukciju lidera bili neophodni izbori - niti mesto premijera Ivice Dačića, niti mesto Mlađana Dinkića može biti dovedeno u pitanje", kaže Stanković.

Ukoliko pak, SNS bude imala nameru da "rekonstruiše lidere" i smanji njihov uticaj na ekonomski život ili uticaj na politiku u celini kada je reč o premijerskom mestu "osnova za tako nešto biće tražena na izborima".

"Čini mi se da su iz rekonstrukcije vlade izuzeti lideri stranaka i da su oni garant opstanka vladajuće koalicije, dok će svi ostali ministri biti predmet ocenjivanja", naglašava Stanković.

Da rekonstrukcija treba da postane deo političke praksa, smatra i analitičar Dragomir Anđelković.

"Ovo je neka vrsta presedana - do sada smo imali slučaj da ministri, pomoćnici i državni sekretari budu imenovani i to tako traje dok vlada traje. U svakoj firmi preduzeću šta god da se radi ipak se ocenjuju ljudi koji su zaduženi za neke poslove", rekao je Anđelković, koji smatra da je vreme da se to uvede na najvišem državnom nivou i da postane praksa.

Anđelković se slaže da rekonstrukcija ne mora da podrazumeva prekomponovanje koalicionog sporazuma, ali smatra da bi do toga ipak trebalo da dođe "s obzirom na okolnosti i promene rejtinga stranaka" u odnosu na pre godinu dana.

"Ako manji partneri u vladi, čiji je položaj znatno slabiji nego kada je vlada formirana žele da dugoročno opstanu u vladi trebalo bi da prihvate promenu koalicinog sporazuma, jer svaka stvar - od kuće pa do vlade - gradi se na čvrstim principima. A, ako nešto nije rezultat realnosti, to ne može dugo da traje", istakao je Anđelković za "Pink 3".

Druga opcija je, smatra, da manji koalicioni partneri ucenjuju najvećeg partnera - SNS.

Anđelković, naime, veruje da je to moguće s obzirom na to da je Srbiji u ovom trenutku zbog pregovora sa EU potrebna politička stabilnost, što izbori ne donose.

Osvrnuvši se na izjavu vicepremijera Aleksandra Vučića da rekonstrukcija vlade treba da rezultira pre svega promenom politike i da potvrdi da su principi odgovornosti, smenjivosti i poštovanja narodne volje važniji od partijske poslušnosti, Anđelković je rekao da ne očekuje značajan preokret u politici, ali da očekuje akcenat na ekonomiji.

Politički analitičar Branko Radun izražava nadu da rekonstrukcija Dačićevog kabineta neće podrazumevati samo personalne i kozmetičke promene, već da će doneti i neke strukturalne u funkcionisanju i radu, kao što se najavljuje.

"Jasno je svima da SNS nameće teme o rekonstrukciji... Nažalost, naše stranke, a koliko vidimo koalicioni partneri, Dinkić i Dačić, rekonstrukciju svode samo na to koga će žrtvovati u vladi", rekao je Radun.

Ipak, kako ističe, i pored toga što se može videti da postoje otpori, neko će biti zamenjen.

"Mislim da ako se ta tri ključna igrača dogovore nema mnogo prostora za talasanje, a ti koji budu otišli sa sadašnjih pozicija neće imati interes da talasaju da bi dobili neku utešnu nagradu", ocenjuje Radun.

Komentarišući spekulacije da se tokom rekonstrukcije razgovara i o zameni mesta premijera i vicepremijera, Radun je rekao da je rekonstrukcija jedno, a zamena premijera drugo i da to ne treba stavljati u isti koš.

"To sada nije tema razgovora u tom procesu rekonstrukcije, ali ni to nije isključeno u nekom u daljem periodu", kaže Radun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track