Đurić: Beograd spreman da ispuni obaveze do decembra
Foto: Marina Lopičić

Nećemo biti prepreka

Đurić: Beograd spreman da ispuni obaveze do decembra

Politika -
Priština treba da pokaže političku zrelost, a do sada je maliciozno i potcenjivački gradila odnos prema Srbima, rekao je savetnik predsednika Srbije

BEOGRAD - Beograd je spreman da do decembra ispuni svoje obaveze iz plana za sprovođenje briselskog sporazuma i sigurno neće biti prepreka za implementaciju, poručio savetnik predsednika Srbije Marko Đurić.

Priština treba da pokaže političku zrelost, a do sada je maliciozno i potcenjivački gradila odnos prema Srbima, rekao je Đurić.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je da su Beograd i Srbija spremni da ispune sve svoje obaveze u sprovođenju briselskog sporazuma do decembra i da sigurno neće biti prepreka implementaciji.

On je gostujući u Dnevniku rekao da se visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton bavi celim svetom i da je količina vremena koju je upotrebila u rešavanju pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine ukazuje koliko je EU zainteresovana da dođe do rešenja.

Đurić je uveren da će poseta Ketrin Ešton Beogradu i Prištini pozitivno uticati na rešavanja spornih pitanja u tehničkom dijalogu.

"Reč je o pitanjima koja su diskutovana ne samo na ovim sastancima nego na čitavom nizu sastanaka, mesecima, čak i godinama unazad, i mislim da to ukazuje koliko je svaki detalj važan. Naravno da svaki sastanak nosi sa sobom novi kvalitet, ali mislim da kada budemo imalim rešenje koje je konačno definitivno da ćemo o tome moći da obavestimo javnost", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Ketrin Ešton će vlastima u Prištini preneti da se zakon o amnestiji mora usvojiti, jer u planu implementacije briselskog sporazuma stoji da je usvajanje tog zakona preduslov za sporovođenje sporazuma, a Evropskoj uniji je stalo da bude sproveden.

"To je jedan od većih uspeha u politici gospođe Ešton, mislim da nema sumnje da će ona tu poruku preneti i vlastima u Prištini", rekao je Đurić.

Savetnik predsednika Srbije kaže da je Beograda do sada demonstriraro spremnost i sposobnost da ostvaruje briselski sporazum i da će srpska strana do decembra ispuniti obaveze."Njegov cilj je zapravo stvaranje i osnaženje jake zajednice srpskih opština. To, kao i integracija zastrašuje pojedine političke krugove na drugoj strani. Zbog toga vidimo ovo oklevanje da se sporazum sprovodi, ali što se Beograda i Srbije tiče, nema sumnje da nećemo biti prepreka ostvarivanju ovog sporazuma", rekao je Đurić.

Govoreći o formiranju privremene Skupštine Kosova i Metohije, koju čine predstavnici četiri opštine sa severa pokrajine, Đurić je rekao da je njeno formiranje odraz zabrinutosti Srba sa Kosova i njihovog nepoverenja u institucije Prištine.

"To je izraz političke volje, zabrinutosti i straha. Priština je potcenjivački i maliciozno gradila odnos prema Srbima. Mi želimo da ojačamo srpsku zajednicu u okviru prištinskih institucija", rekao je Đurić i naglasio da Priština treba da pokaže poltičku zrelost..Na pitanje da li su tačni medijski napisi da će on biti glavni pregovarač sa Evropskom unijom, Đurić je odgovorio da još nije bilo razgovora i da se ne zna ko će se biti na čelu pregovaračkog tima.

http://www.youtube.com/watch?v=sguqaUx4N9c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track