File donosi prva uputstva za pregovorima
Foto: Dado Djilas

U sredu u Beogradu

File donosi prva uputstva za pregovorima

Politika -
Posebna pažnja biće posvećena poglavljima 23 i 24

BEOGRAD - Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins izjavio je danas da će evropski komesar za proširenje Štefan File, tokom predstojeće posete Beogradu, srpskim vlastima predstaviti naredne korake u otvaranju procesa pristupanja EU, a da će posebna pažnja biti posvećena poglavljima 23 i 24.

Martins je poručio da će Srbija imati punu podršku EU na svom evropskom putu.

"Međutim, tempo napretka zavisiće od posvećenosti i suštinskih napora Srbije u sprovođenju briselskog sporazuma sa Prištinom i reformama pravosuđa", kazao je evropski diplomata i poručio da je sada na Srbiji da ispuni preuzete obaveze i pokaže rezultate.

Martins je u Palati Srbija, na javnoj raspravi o Predlogu akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, ocenio da se ta rasprava održava "u pravi čas" pošto File 17. jula dolazi u Beograd, a 18. će biti održan prvi sastanak o tehničkim razgovorima o nastavku procesa pristupanja EU.

Podsećajući da su Beograd nedavno posetili visoka predstavnica EU Ketrin Eštoni i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, Martins je napomenuo da je u svim tim prilikama Srbiji upućena poruka ohrabrenja zbog postignutog napretka."Nedavna odluka Evropskog saveta (o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom) pokazuje da je Srbija ostvarila značajan napredak što EU ceni", rekao je Martins.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track