Dačić: U Briselu veruju da će Srbija biti 29. članica EU
Foto: Tanjug

Optimizam

Dačić: U Briselu veruju da će Srbija biti 29. članica EU

Politika -
Premijer Ivica Dačić poželeo je danas u Beogradu dobrodošlicu evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu uz konstataciju da "sad i zvanično potpadamo pod njegov resor"

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić poželeo je danas u Beogradu dobrodošlicu evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu uz konstataciju da "sad i zvanično potpadamo pod njegov resor".

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle susreta u Palati Srbija, Dačić je kazao da dolazak Filea u Beograd svedoči da i u Briselu "veruju da će Srbija biti 29. članica EU".

Srpski premijer - kako je više puta rekao - očekuje da će Srbija biti sledeća članica Unije.

Dačić je poručio da je veoma važno da Srbija brzo odgovori na startni znak za početak pregovora sa EU i najhitnije se pripremi za pregovore o članstvu, formira pregovarački tim i odredi glavnog pregovarača.Dačića je File danas informisao da će sledeće sedmice pregovarački okvir za Srbiju izneti pred članice EU.

"Zahvaljujem mu se sto je tako brzo reagovao posle odluke Evrospkog saveta i što je došao sa timom koji je brzo pripremio pregovaracki okvir", rekao je Dačić.

File ga je obavestio i da je njegov tim već pripremio okvirni plan skrininga za Srbiju i da će to trajati u narednih 18 meseci, a poceti krajem septembra, kao i da je bilo reči o tome koja se poglavlja prva otvaraju.

"Veoma je bitno i to što 1. septembra stupa na snagu S S P, čime više neće važiti privremeni trgovinski sporazum, što je veliki napredak za Srbiju", dodao je.

File je treći visoki zvaničnik EU koji je posle odluke Brisela o otvaranju pristupnh pregovora posetio Beograd - pre njega su to učinili predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i visoka predstavnica Ketrin Ešton.

http://www.youtube.com/watch?v=8b_bJR5KrMI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track