Seljimi: Dačić ima pravo da glasa u Prizrenu

Lokalni izbori na Kosovu

Seljimi: Dačić ima pravo da glasa u Prizrenu

Politika -
Ukoliko bude na listi kosovskih glasača, moći će da glasa u mestu gde je rođen ili registrovan, odnosno u Prizrenu, čime bi se dala podrška principu raznolikosti u jednom od najlepših gradova Kosova i Balkana, kaže Seljimi

BEOGRAD - Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi izjavio je da je premijer Srbije Ivica Dačić građanin Kosova po pravu rođenja i da će moći da glasa na lokalnim izborima u Prizrenu, ukoliko bude na listi kosovskih glasača.

"U principu, Ivica Dačić je građanin Kosova po pravu rođenja. Ukoliko bude na listi kosovskih glasača, moći će da glasa u mestu gde je rođen ili registrovan, odnosno u Prizrenu, čime bi se dala podrška principu raznolikosti u jednom od najlepših gradova Kosova i Balkana", izjavio je Seljimi.

Seljimi je rekao da se izbori prvi put organizuju na celom Kosovu, uključujući i opštine na severu.

"Prvi put imamo i potpunu posvećenost Kosova, EU i Srbije da glasanje bude jednoobrazno na celom Kosovu, u skladu sa izbornim zakonom Kosova, za tela koja će funkcionisati u okviru ustavnog sistema Kosova. To može da bude ključni trenutak u stabilizaciji odnosa na Balkanu", rekao je Seljimi.

Govoreći o mogućnosti da sporazum o telekomunikacijama bude uskoro postignut, Seljimi je rekao da će Kosovo imati sopstveni pozivni broj čim to bude tehnički moguće, kao i da Srbija ne može da dobije slobodan i potpun pristup tržištu mobilne telefonije Kosova na, kako se izrazio, "nekonkurentan način".

Seljimi je rekao da nije video saopštenje da će Srbi sa Kosova zaduženi za sprovođenje Briselskog sporazuma prekinuti aktivnosti ako Priština nastavi hapšenje Srba, ali je dodao da Priština ne hapsi Srbe.

"Poslednje hapšenje osumnjičenog na severu sprovele su policijske snage EU. Jasno je da kada ubrzo stupi na snagu Zakon o amnestiji, hiljade kosovskih Srba će biti tretirane kao "tabula raza" u sadašnjem ustavnom poretku.

Samo izvršioci najtežih krivičnih dela koji su pokušali ili izvršili ubistva, oni koji su napali predstavnike međunarodne zajednice ili sličnih prestupa imaće razlog da strahuju od Kosovske policije ili Euleksa", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track