Mihajlovićeva: Problem energetike je za Tačija i Dačića

Bez pomaka u pregovorima

Mihajlovićeva: Problem energetike je za Tačija i Dačića

Politika -
Naš interes i cilj je da imamo jednu kompaniju koja će distribuirati struju za sever Kosova. Problem je jezero Gazivode, kazala je ministarka energetike

BEOGRAD - Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da pitanje energetike još nije rešeno u razgovorima Beograda i Prištine i dodala da bi o tome trebalo da razgovaraju dvojica premijera.

"Tamo smo gde smo bili i pre nekoliko meseci", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, srpska delegacija je završila 10. rundu razgovora o energetici i na svakom sastanku je imala nove predloge kako da se problemi reše.

"Naš interes i cilj je da imamo jednu kompaniju koja će distribuirati struju za sever Kosova. Problem je jezero Gazivode", kazala je ona i dodala da to nije pitanje samo za jedno ministarstvo već za Vladu Srbije i sastanke premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je juče da Beograd i Priština nisu približili stavove oko jezera Gazivode jer "Priština polazi od pretpostavke da sve njima pripada, što Beograd ne može i neće prihvatiti".

Voda iz veštačkog jezera Gazovode, čija se jedna trećina nalazi na teritoriji Novog Pazara, a dve trećine na severu Kosova, koristi se i za rashlađivanje Termoelektrane "Obilić".

Savetnik zamenice premijera Kosova je Dren Zeka je ranije rekao da o jezeru i hidrocentrali Gazivode kosovske vlasti neće pregovarati sa Srbijom jer je reč o "bogatstvu i imovini" Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track