CILJ: Srbima jedinstvena lista poslednja šansa
Foto: Beta

Albanci Čine sve da razjedine kosovske srbe

CILJ: Srbima jedinstvena lista poslednja šansa

Politika -
Taktika Dok je interes kosovskih Srba da na izbore izađu ujedinjeni, Tači na svaki način hoće da ih zavadi i smanji njihov politički uticaj

BEOGRAD - Najbolje rešenje za opstanak.Predstavnici političkih partija iz Beograda složni su u oceni da bi zajednički izlazak na predstojeće izbore 3. novembra za Srbe ne Kosovu bio najbolje rešenje, ako ne čak i poslednja šansa da svoju sudbinu kreiraju sami.Interesi SrbijeZamenik šefa poslaničke grupe SNS Zoran Babić kaže da je najbolje uraditi ono što je u opštem interesu Srbije.- Moramo da sledimo ono što je u interesu Srbije, a to su prosperitet i kvalitet života Srba naKiM. Vlada Srbije je briselskim sporazumom uspela da obezbedi sigurnost i bezbednost na KiM, ali i mogućnost da Srbi na izbore izađu s jedinstvenom listom - rekao je Babić.Predsednik SPS za KiM Zvonko Stević takođe smatra da Srbi treba da izađu ujedinjeni, i dodaje da Albanci ne treba da brinu o tome da li ćemo dobro postupiti.- Iako nije definisan stav Srba oko jedinstvene liste, ta dilema će se sledeće nedelje verovatno rešiti. Albanska strana uvek gleda svoje interese iako sad prvi put, navodno, daju pozitivne sugestije. Oni to ne treba da rade, mi ćemo odlučiti sami šta je najbolje za nas. To važi i za Tačijevog zamenika Slobodana Petrovića iz SLS - rekao je Stević.Tačijeve manipulacijePotpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski kaže da je od početka jasno da Priština manipuliše Srbima sa KiM kako bi ih razjedinila, zaplašila i stavila njihov izlazak na lokalne izbore pod znak pitanja.- Vlada i kancelarija za KiM pokušavaju da ublaže taj pritisak. Postoji jasan stav Vlade da Srbi treba da izađu na izbore 3. novembra, a to je i stav Nove Srbije. Imamo još vremena da to rešimo iako Priština čini sve da razjedini Srbe. U narednim danima intenziviraćemo razgovore sa Srbima sa KiM - poručila je Filipovska.Inače, Albanci ne prestaju da lobiraju protiv stvaranja zajedničke srpske liste, pa čak i protiv izlaska Srba na lokalne izbore.- Tači pokušava na sve načine da razjedini Srbe. Prištini je u interesu da Srbi izađu na izbore iscepkani na više lista ili da izađu u što manjem broju kako bi onda oni mogli da postave svoje ljude u lokalnim samoupravama. Čak idu tako daleko da „pozivaju“ Srbe na izbore preko omraženih srpskih lidera, poput predsednika SLS Slobodana Petrovića, znajući da je svaki njegov poziv upućen Srbima kontraproduktivan - objašnjava izvor Kurira blizak vladi u Prištini.

Smislio kako da podvali Srbima... Hašim Tači
Smislio kako da podvali Srbima... Hašim Tači

Primer broj 1Rašić: Ulog je veliki ako Srbi izađu na izboreMinistar za rad u takozvanoj Vladi Kosova Nenad Rašić izjavio je da bi kosovski Srbi trebalo da izađu na kosovske lokalne izbore jer je u slučaju bojkota ulog preveliki.- Cela Srbija je talac tih odnosa. Prema mom mišljenju, vrlo je nezrelo odbacivati bilo kakvu mogućnost uključivanja u lokalne izbore - rekao je Rašić i dodao da „Srbi na Kosovu nekad imaju previše krute stavove, ali moraju biti malo mekši jer učešće kosovskih Srba na lokalnim izborima uslovljava i oko osam miliona ljudi u Srbiji“.

Primer broj 2Petrović: Šta će nam jedinstvena listaSlobodan Petrović ponovio je juče za Kurir da Srbi na KiM treba da izađu s posebnim listama na lokalne izbore 3. novembra.- Ovo nije referendum, nego lokalni izbori. Srbi treba da izađu s posebnim listama jer će to povećati izlaznost 3. novembra. Važno je da će birači imati veću ponudu među kandidatima, što će ih automatski stimulisati da izađu i glasaju - rekao je Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track