VETAR S ISTOKA: Kinezi žele da otvaraju rudnike u Srbiji i izgrade termoelektranu

Predsednik Nikolić u poseti Pekingu

VETAR S ISTOKA: Kinezi žele da otvaraju rudnike u Srbiji i izgrade termoelektranu

Politika -
“Čajna pauer” jedan je od pet najvećih kompanija u Kini, koja se bavi proizvodnjom uglja, aluminijuma, železnica i luka. U svom vlasništvu ima hidrocentrale, nuklerne centrale, termoelektrane i postrojenja za proizvodnju novih izvora energije

PEKING - Nekoliko kineskih kompanija, na čelu sa „Čajna pauerom“, zainteresovano je da investira 1,5 milijardi evra u igradnju termoelektrane u Srbiji, a takođe ih zanima ulaganje u otvaranje novih rudnika. O tome je sa predstavnicima kineskih kompanija razgovarala srpska delegacija predvođena predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Izgradnja termoelektrane u Srbiji, najverovatnije u Kolubari ili Kostolcu, bila bi prva tako velika kineska investicija u Evropi. Prema našim saznanjima, načelno je dogovoreno da u ovaj posao budu uključene još neke kineske kompanije, a ceo projekat podržaće Vlada Kine i tamošnje finansijske institucije.

- Razgovori su u toku. Treba vremena da se posao zaključi, ali sve ide u tom pravcu. Ukoliko do dogovora dođe, to će biti fenomenalno za Srbiju. Veći deo proizvedenog bismo izvozili - kaže izvor iz srpske delegacije.

Potencijalni investitor “Čajna pauer” jedan je od pet najvećih kompanija u Kini, koja se bavi proizvodnjom uglja, aluminijuma, železnica i luka. U svom vlasništvu ima hidrocentrale, nuklerne centrale, termoelektrane i postrojenja za proizvodnju novih izvora energije. Jedna je do tri kompanije koje mogu da projektuju, izgrade i upravljaju nuklearnim elektranama.

Osnovana je 2002. godine i u državnom je vlasništvu. Ukupna vrednost imovine “Čajna pauer” je oko 70 milijardi evra, a prošle godine ostvaren je rekordan profit od oko 650 miliona evra.

Sagovornik “Blica” navodi da je prilikom posete Kini predsednika Nikolića, ministara Velimira Ilića, Milana Bačevića i Ivana Mrkića, dogovoreno da Kinezi nastave da renoviraju Termoelektranu “Kostolac” i u drugoj fazi. Oni žele da se angažuju i u otvaranju novih rudnika, ali i na nekim infrastrukturnim projektima, poput beogradske obilaznice.

Kako je izjavio predsednik Nikolić tokom višednevne posete Pekingu, Kina će Srbiji dati pet miliona dolara bespovratne pomoći. Tokom posete delegacije Srbije Kini, srpski šef države i kineski predsednik Si Đinping potpisali su zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa dve zemlje, dok su Mrkić i Ilić sa svojim kineskim kolegama potpisali još pet sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track